Opel astra GTC - zmogljivo podvozje

Nedelja, 07 Avgust 2011
Oplov kompaktni kombi-kupe, Astra GTC, je od junija, ko so zanj začeli sprejemati naročila, presenetil z dobrim odzivom kupcev. Za uspešnost pa ni kriva le mišičasta in skladna oblika temveč tudi mehanika pod njo. Astra GTC je namreč povsem ločena od drugih izvedb aster in razvita s specifičnimi tehničnimi rešitvami. Tako so vozniki pri vseh različicah deležni najboljše vodljivosti in dinamičnega nadzora.



Razvojni inženirji Opla so razvili posebno platformo za GTC. Njen ključni del so prednje vzmetne noge povzete iz Insignie OPC, zadnja poltoga prema pa je nadgrajena z Wattovim členom. Tudi vpetje zadnjih koles s poltogo premo z Wattovim členom, je bilo prav tako spremenjeno, oziroma prilagojeno. Spremenjeno je podajanje elementov, torej povečana trdnost, drugačna je tudi višina osi nihanja. Vpetje ima številne prednosti v primerjavi s sodobnimi veččlenkastimi premami, med ostalim kompaktnost, veliko obstojnost previsa kolesa in zmanjšanje trenja med elementi vzmetenja. Wattov člen sočasno zagotavlja tudi izjemno prečno stabilnost v vseh razmerah.

Glavnina razvoja je bila osredotočena na uporabo dveh HiPerStrut vzmetnih nog, ki so prvič vgrajene v modele astre. V primerjavi s petvratno astro, je GTC za 15 mm nižja, medosje je podaljšano za 10 mm, širša pa sta tudi koloteka. S spremembami nastavitev so preprečili vpliv prenosa navora na krmilni mehanizem, kar je moteče pri številnih zmogljivih avtomobilih s prednjim pogonom. Z uporabo vzmetne noge HiPerStrut se je zmanjšal tudi kot spreminjanja previsa sprednjih koles ob vožnji GTC skozi zavoj, s čemer se izboljšuje oprijem koles s podlago. Sočasno se je z zmanjšanjem trenja med elementi volana izboljšal občutek ob držanju in obračanju volana. Spreminjanje geometrije vzmetne noge HiPerStrut ob tem omogoča uporabo tudi 20-palčnih koles. Astra GTC ima volan z zobato letvijo in hitrosti prilagodljiv sistem podpore delovanja s servoojačevalnikom. Električni motor servoojačevalnika je vgrajen neposredno na krmilno gonilo.



Podvozje astre GTC je bilo zasnovano za integracijo Oplovega inteligentnega, popolno prilagodljivega sistema nadzora vzmetenja FlexRide. Sistem se samodejno prilagaja razmeram na cesti, hitrosti v zavoju, odklonom vozila in individualnem slogu vožnje. Boljša lega na cesti in večja uravnovešenost vozila večata varnost vožnje v nevarnih razmerah. Ob vsem ponuja FlexRide tri različne nastavitve, saj omogoča spreminjanje značaja vozila s preprostim pritiskom na stikalo. Kadarkoli je mogoče izbirati med uravnovešenim programom delovanja Standard, udobju zapisanem Tour in aktivno športnem Sport.

»Hoteli smo najboljšim dosežkom v razredu dodati tudi dinamičnost GTC,« pravi Michael Harder, odgovorni inženir pri Oplu, zadolžen za dinamiko vozil. »Želeli smo tudi spremeniti občutek, ki ga ima voznik ob vožnji petvratne različice Astre, tako glede odzivnosti in natančnosti volana, kot vzmetenja. Zato smo se toliko bolj posvetili temu, a sočasno nismo zanemarili niti udobja, na najbolj zahtevnih evropskih cestah