Daimler, Renault-Nissan in Ford povezani v razvoju gorivnih celic

Torek, 29 Januar 2013

Daimler AG, Ford Motor Company in Nissan Motor Co., Ltd., so sklenili tri-smerni sporazum za skupni razvoj enotnega sistema gorivnih celic, kar naj bi pospešilo dostopnost te tehnologije in bistveno zmanjšalo stroške investicij. Poseben sporazum združuje tri velike avtomobilske znamke iz treh kontinentov, kar pa bo tudi pripomoglo k sprejemanju takšnih odločitev in standardov, ki bodo ustrezni na različnih predelih sveta.

Cilj sodelovanja je, da leta 2017 na ceste zapeljejo prva množično proizvedena serijska vozila na gorivne celice (FCEV). Vsako podjetje bo enakovredno prispevalo v projekt, kar bo precej zmanjšalo razvojne stroške. Razvili bodo sklop gorivnih celic in sistem gorivnih celic, ki ga bodo nato lahko vgradili v različna vozila vseh omenjenih znamk in s tem proizvedli avtomobile, ki v okolje ne bodo izpuščali emisij CO2.

Če bi sešteli, imajo Daimler, Ford in Nissan že preko 60 let izkušenj z razvojem avtomobilov na gorivne celice. Njihovi tovrstni avtomobili so prevozili že preko 10 milijonov kilometrov testnih voženj po celem svetu.

Ta povezava je vzpodbuda tudi drugim avtomobilskim proizvajalcem in avtomobilskim dobaviteljem, da si naj prizadevajo za nadaljnji razvoj polnilnih postaj in druge infrastrukture, ki je potrebna za širšo uporabo vozil na gorivne celice. Te namreč iz vodika, ki je shranjen v rezervoarju, in kisika, pridobljenega iz zraka, na podlagi kemične reakcije proizvedejo električno energijo, stranski produkt pa je le vodna para in toplota. FCEV avtomobili naj bi bili logični nasledili današnjih električnih avtomobilov, ki energijo črpajo iz baterij.


Aleksander Praper