Novi ford transit custom je Mednarodni dostavnik leta

Četrtek, 20 September 2012

Povsem novi ford transit custom je na Avtosalonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru, kot četrti v družini Transitov, prejel naziv “International Van of the Year 2013” – Mednarodni dostavnik leta 2013. Žirija 24 specializiranih novinarjev je transitu custom dodelila 117 od možnih 133 točk in tako je prehitel dacio dokker, ki je osvojila drugo mesto, in tretje uvrščenega mercedesa citana.


Že četrta zmaga – doslej so jo osvojili tudi modeli Transit (2001), Transit Connect (2003) in Transit (2007) – je poseben rekord Fordove družine Transit v 22-letni zgodovini podeljevanja naziva.

Transit Custom je enotonski dostavnik nove vrste – pravi garač in nadvse praktičen, obenem pa lep na pogled in odličen za vožnjo,” je povedala Barb Samardzich, podpredsednica razvoja izdelkov pri Fordu Evropa. “Združitev legendarne transitove trpežnosti in varčnosti z oblikovanjem in funkcijami osebnega vozila je bila zahtevna naloga, ki so jo naši inženirji odlično opravili,” je dodala. “Ponosni smo, da je tudi tako pomembno priznanje potrdilo njihova prizadevanja.

Priznanje za leto 2013 je bilo podeljeno po prvem dnevu hannovrskega salona za medije. Ford je na svojem razstavnem prostoru na Avtosalonu največ pozornosti namenil povsem novemu transitu custom, ki skupaj s povsem novima modeloma Transit in Transit Connect predstavlja novo generacijo enotonskih gospodarskih vozil. Ford je pred kratkim objavil, da bo s pomočjo svoje globalne strategije platform v naslednjih dveh letih povsem preoblikoval celotno paleto gospodarskih vozil.

Transit custom navdušuje z največjo zmogljivostjo pri prevozu tovora, vključno s številnimi inovativnimi funkcijami v prostoru za tovor, kot je loputa za prevod daljših predmetov v predelni steni, in integriranim strešnim prtljažnikom, ki ga je možno pomakniti navzdol, ko ga ne uporabljate. Vozniku pomagajo tudi najnovejše Fordove tehnologije, kot sta pomoč pri ohranjanju vožnje po izbranem voznem pasu in sistem Ford SYNC.

Največjo varčnost pri porabi v razredu in majhne izpuste CO2, ki znašajo od 174 g/km naprej, zagotavlja izboljšani 2,2-litrski dizelski motor Duratorq TDCi, po želji opremljen s sistemom Auto-Start-Stop, stroške lastništva pa dodatno znižajo najdaljši intervali med servisi v tem razredu, saj znašajo kar dve leti oz. 50.000 km.

Novi transit postavlja nova merila glede oblikovanja, voznih lastnosti in zmogljivosti za prevoz tovora,” je povedal Pieter Wieman, predsednik žirije za izbor Mednarodnega dostavnika leta. “Fordu je na lastni globalni platformi za gospodarska vozila, z uporabo preizkušenih pogonskih sklopov in komponent podvozja, uspelo izdelati povsem nov lahek dostavnik. Odlikuje se z odlično oblikovano zunanjostjo in notranjostjo, vozna dinamika pa je povsem podobna osebnemu avtu. Obenem je to nadvse funkcionalno in praktično vozilo. Ford je namenil veliko pozornosti aktivni in pasivni varnosti novega modela ter zmanjšanju stroškov lastništva.«

Povsem novi transit custom je prav v teh dneh že naprodaj na glavnih evropskih trgih.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper