Ford napoveduje električnega športnega terenca po zgledu mustanga!

Aleksander Praper Nedelja, 16 September 2018

Skica zadnjega dela vozila bi sodeč po potezah lahko napovedovala novega mustanga, a pri Fordu pravijo, da gre za skico novega električnega športnega terenca, ki pa je oblikovne zglede črpal pri mustangu. To bo prvi model skupine Ford Team Edison, katere naloga bo razvoj elektrificiranih vozil za globalne trge.

Skupina Ford Team Edison ima sedež v Detroitu, vodja globalnega razvoja v okviru skupine pa je Darren Palmer. Ford bo očitno združil dva močna trenda in jima dal dodatni pospešek še s svojo tradicijo. Ali so smiselni ali ne bi bila stvar razprave, ampak nihče več ne more spregledati močne rasti prodaje križancev oziroma športnih terencev. Hkrati vse kaže, da bo avtomobilska prihodnost elektrificirana. To utegne svet narediti čistejši, a bolj dolgočasen, vsaj glede čustev, ki so jih vzbujali zvoki športnih avtomobilskih motorjev. Da bi vendarle prihodnost ne bila tako zelo sterilna se je Ford očitno spomnil svojega močnega aduta in električnemu športnemu terencu nadel poteze, ki zglede črpajo pri najbolj legendarnem avtomobilu te ameriške znamke. Pričakujemo lahko torej tihega visoko od tal dvignjenega zmogljivega forda s poudarjenimi »mišicami« in prepoznavnimi potezami. Ko bo leta 2020 zapeljal na ceste v serijski izvedbi naj bi z enim polnjenjem omogočal doseg kar 500 kilometrov (toliko jih ne zmore niti mustang s klasičnim motorjem).

Prihodnost pripada električnim vozilom in naša ekipa je 100-odstotno osredotočena ne le na zagotavljanje vozil, ki bodo navdušila uporabnike, temveč tudi na brezhibno delujoč celovit ekosistem električnih vozil,” je povedal Palmer.

Team Edison ima nalogo delovati hitro, intuitivno in inovativno, z spodbujanjem idej iz različnih zornih kotov. Primer tega je hiter razvoj prototipov, kadar je primerno celo iz materialov kot je lepenka. To pa omogoča še večjo prilagodljivost, spoznavanje in ponovitve. Ford bo vložil 11 milijard dolarjev, da bi do leta 2022 razvili 16 povsem električnih vozil v globalni paleti, v kateri bo 40 elektrificiranih modelov.

Aleksander Praper