Fordova zelena proizvodnja

Sobota, 04 Februar 2012

Družba Ford se je zavezala, da bo v vseh obratih svoje evropske proizvodnje znatno zmanjšala količino odpadkov, ki jih pošilja na deponije, prav tako bodo skoraj za tretjino zmanjšali porabo vode. Objava dopolnjuje prejšnje ukrepe, s katerimi je Ford Evropa dosegel najmanjši delež odpadkov za deponije znotraj globalnega podjetja in od leta 2007 količino odpadkov zmanjšal za 40 odstotkov, porabo vode pa za 37 odstotkov.



Objavili so, da bodo znatno povečali delež recikliranja odpadkov in s ponovno uporabo količino odpadkov za deponije zmanjšali za 70 odstotkov. To pomeni zmanjšanje povprečne količine odpadkov za deponije na posamezno vozilo s 5 kg leta 2011 na 1,5 kg leta 2016. Pri letni proizvodnji 1,2 milijona vozil bo Ford zmanjšal porabo vode za 30 odstotkov in tako v enakem časovnem obdobju prihranil 2,3 milijona evrov ter približno 1,3 milijarde litrov vode na leto. Tako bo pri vsakem izdelanem osebnem ali gospodarskem vozilu prihranil povprečno 1100 litrov vode.
 
Načrt dopolnjuje našo zavezo, da bomo razvijali kar se da varčna vozila. Trajnost je za Fordovo poslovanje prav tako pomembna kot za okolje,” je povedal Stephen Odell, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa.

Nova zaveza vključuje proizvodnjo v belgijskem Genku, španski Valencii, nemškem Saarlouisu in Kölnu ter v Southamptonu, Bridgendu in Dagenhamu v Veliki Britaniji. Genk, Saarlouis in Köln so že prej izvedli pomembne ukrepe za zmanjšanje količine odpadkov in zdaj delujejo brez odpadkov, ki bi obremenjevali deponije.  

Ford je sporočil, da si bodo znotraj podjetja in v tesnem sodelovanju s partnerji najprej prizadevali zmanjšati porabo virov pri proizvodnji; naslednji ukrep bo zmanjšanje količine odpadkov pri proizvodnji in končno zagotovitev kar največje možne stopnje recikliranja odpadkov ali uporabe odpadkov za pridobivanje energije.

Takšen pristop uporabljajo pri proizvodnji Fordovega novega 1,0-litrskega motorja EcoBoost v Kölnu. V primerjavi s predhodno proizvodno linijo so z uvedbo nove proizvodne linije in novih proizvodnih tehnik porabo vode zmanjšali za 37 odstotkov. Pri enem od postopkov so količino hladilnega sredstva, ki ga uporabljajo pri proizvodnji delov motorja iz aluminija, zmanjšali z dveh litrov na pet mililitrov.

Trajnostni pristop nam omogoča, da zagotovimo varčnejšo in stroškovno učinkovitejšo proizvodnjo avtomobilov. Tako je naše delo prijazno do okolja in obenem ugodno iz poslovnega vidika,” je povedal Dirk Heller, direktor proizvodnje pri Fordu Evropa.


Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper