Dve leti opel ampere

Sobota, 23 November 2013

Opel je po dveh letih prodaje hibridnega modela Ampera predstavil sklop statističnih podatkov o kupcih, številu prevoženih km in porabi goriva. Med rekorderji z najnižjo povprečno porabo je bil tudi Slovenec.

Priporočena maloprodajna cena ampere je 39.900 evrov, subvencija Eko sklada pa ceno zniža za 4.000 evrov. V Evropi je bilo prodanih 7.700 vozil, skupno število prevoženih km pa se giblje okrog številke 100 milijonov. Leta 2012 je bila ampera izbrana tudi za evropski avto leta.

Tržni delež ampere (med električnimi in hibridnimi vozili) na Nizozemskem, ki je največji in najpomembnejši trg električni in hibridnih avtomobilov, znaša 40 %, po prodaji vozil pa zaseda prvo mesto. Nizozemski vozniki amper, so po Oplovi raziskavi dosegli tudi občutno manjšo porabo goriva od tovarniške, in sicer 1,2 litra bencina na 100 km in 27 g izpustov CO2/km.

Prvak v najmanjši porabi goriva je prav tako Nizozemec Franky Van Liedekerker, ki je po 15.000 prevoženih km v povprečju porabil 0,5 litra goriva na 100 kilometrov. Vsi vozniki pa so več kot tri četrtine vseh voženj opravili izključno na električni pogon, brez pomoči sistema podaljšanega dosega.
V Nemčiji trenutno poteka projekt souporabe avtomobilov RUHRAUTOe, ki ga vodi profesor Dr. Ferdinand Dudenhöffer iz CAR Institute. V projektu sodeluje tudi ampera, ki je najbolj priljubljena. V okviru projekta so udeleženci prevozili več kot 80.000 kilometrov, od tega je 700 voznikov z opel ampero prevozilo več kot 50.000 kilometrov.

Peter Mayer, predsednik nemškega avtomobilskega kluba ADAC pa je s sodelavci v polnem testnem letu z njo prevozili 34.000 kilometrov brez težav. Med temi km so 45% voženj opravili izključno na elektriko.

V Sloveniji je ob skromnem deležu segmenta povsem električnih vozil ter hibridnih in električnih vozil s podaljševalnikom Ampera v letu 2012 zabeležila 12-odstotnih tržni delež, letos do oktobra pa znaša tržni delež dobrih 21 odstotkov. S strani bralcev in novinarjev je bila izbrana tudi za Žurnalov eko avtomobil leta 2012. Med varčne voznike Ampere je raziskava uvrstila tudi Slovenca Andreja Potokarja, ki je po več kot 29.000 km porabil 174 litrov bencina, 90 odstotkov voženj pa je opravil na električni pogon. Povprečno porabo goriva je tako znašala 0,6 l/100 km.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Tit Kurtin