Euro NCAP priznal 5 zvezdic SEAT-u leonu ST

Sreda, 18 September 2013

Euro NCAP je novemu SEAT-u leonu ST podelil oceno pet zvezdic, ki so jo dosegli na preizkusnem trčenju običajnega Leona, saj je varnostna struktura in oprema obeh avtomobilov primerljiva. Priznanji Euro NCAP Advanced sta prejela tudi inovativna varnostna sistema – funkcija večnaletnega zaviranja in asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu.

Leon je dosegel 94 % vseh možnih točk za varnost odraslih potnikov pri simulaciji prometne nesreče, ki obsega ločeno testiranje varnosti pri čelnem trčenju z zamikom, bočnem trčenju ter trčenju ob drog in naletu od zadaj. Leon je v kategoriji izredno strogo ocenjevane varnosti otrok dosegel 92 % rezultat in najboljše ocene pri dinamičnem testu z manjšimi otroškimi testnimi lutkami.

Asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu s pomočjo kamere na vetrobranskem steklu zaznava omejevalne črte na cestišču in s posegi v krmiljenje preprečuje, da bi vozilo zapustilo vozni pas. Sistem je zasnovan za vožnjo po avtocestah in magistralnih cestah pri hitrosti nad 65 km/h. Funkcija večnaletnega zaviranja avtomatsko zavira vozilo po hudem trčenju in prerazporedi preostalo kinetično energijo. Če se varnostna blazina pri prvem trčenju aktivira, elektronski nadzor stabilnosti zavira vozilo in vključijo se opozorilne utripalke.

Dr. Matthias Rabe, član uprave družbe SEAT, S.A. odgovoren za raziskave in razvoj, je
priznanji Euro NCAP Advanced v imenu družbe SEAT prevzel na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper