Fiesta je osvojila Pikes Peak

Četrtek, 23 Julij 2009

Dvakratni svetovni rally prvak, Marcus Grönholm je v rallyu doživel prav vse ... dokler ni prišel v Pikes Peak. Grönholm je s Ford Fiesto rallycross, ki je bila izdelana v Olsbergs Motor Sport Evolutionu, osvojil drugo mesto v razredu 'Unlimited Class' in skupno peto mesto na 87. preizkušnji Pikes Peak International Hill Climba v ZDA. Grönholm je z doseženim časom 11 min in 28.963 s, premagal razdaljo 18.6 km ali 156 zavojev in na cilju znanega Pikes Peaka prejel priznanje 'Rookie of the Year'.

Grönholm tokrat ni premagoval le velike višinske razlike (iz 2.800 na 4.200 m, s 7% naklonom) in se spopadal z raznoliko cesto ter različnimi vremenskimi pogoji na slavni progi, ampak je med tekmo reševal tudi zaplet s turbo polnilnikom. Fiesti Rallycross s 800 KM je zmanjkovalo moči ravno na zadnjih zadnjih zavojih pred ciljem, vendar je Grönholmova odločnost po doseženem cilju premagala tudi to zadnjo oviro.

»Na Pikes Peaku sem si vedno želel tekmovati,« je dejal Grönholm. »Da je to eden največjih izzivov v moji karieri, pa sem dejansko spoznal v tem tednu. To je izkušnja o kateri rad pripoveduješ in z doseženim rezultatom navdušiš še preostale tekmovalce. Navdušenje nad preizkušnjo na Pikes Peak me je prevzelo v filmu z Arijem Vatanenom, ki je tekmoval pred 20 leti. Šele ko prideš sem pa občutiš in spoznaš, kako velik je ta izziv v resnici.«

»Čeprav se bo Ford Fiesta v Ameriki prodajala šele naslednje leto, je to odlična priložnost, da se Fiesta s svojo odlično vozno dinamiko in drugačnostjo predstavi na najbolj zahtevni motoršport preizkušnji na svetu,« je dejal Jost Capito, direktor globalnega razvoja športnega programa pri Ford Motor Company.

V Evropi je ime Fiesta sinonim za odlično vozno dinamiko in presenetljivo obliko. Nova Ford Fiesta bo s prodajo prihodnje leto dediščino treh desetletij prenesla tudi v Severno Ameriko.

 

Summit Motors