Ford B-max na vrhu prodaje malih enoprostorcev

Petek, 23 Avgust 2013

Ford B-max je bil po analizi Polkovih podatkov o številu novo registriranih vozil v prvi polovici leta 2013 najbolje prodajani majhni enoprostorec na 19 Fordovih ključnih trgih Evrope*, kjer so prodali 38.000 vozil in dosegli 15,8-odstotni delež prodanih majhnih enoprostorcev. Proizvodnja vozil B-max se je začela sredi leta 2012, dokončno pa je bil na voljo od novembra naprej.

B-max je v prvem polletju 2013 prehitel vozila Citroen C3 Picasso, Fiat 500L, Honda Jazz in Opel/Vauxhall Meriva. Pospešena prodaja je povzročila, da je B-max v drugem četrtletju prevzel vodstvo na največjih tržiščih v Nemčiji in Veliki Britaniji. V prvem polletju je bil najboljši tudi v Belgiji in Luksemburgu, na Nizozemskem in Norveškem.

Ključno vlogo pri uspehu B-maxa igrajo napredne tehnologije, saj se je več kot 80 odstotkov evropskih strank odločilo za sistem povezljivosti z glasovnim upravljanjem Ford SYNC. Fordov 1,0‑litrski bencinski motor EcoBoost – leta 2012 in 2013 mednarodni motor leta, je izbralo 43 odstotkov kupcev vozil B-max, 22 odstotkov se jih je odločilo za sistem preprečevanja naleta pri nizkih hitrostih - Active City Stop, 12 odstotkov pa se jih je odločilo za kamero za vzvratno vožnjo.

B-max ima inovativen sistem vrat za enostaven dostop tako potnikov kot prtljage, prejel je najvišjo oceno pet zvezdic Euro NCAP za varnost. Avto je opremljen tudi s tehnologijo MyKey, ki omogoča staršem, da 'omejijo' mlade voznike in tako prispevajo k varnejši vožnji.

B-max je lani prejel mednarodno nagrado “AUTOBEST 2013”, bralci nemške avtomobilske revije Auto, Motor und Sport pa so mu podelili tudi nagrado Autonis za “Najlepši majhni enoprostorec leta 2012”.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper


* Avstrija, Belgija, Velika Britanija, Češka Republika, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčina, Madžarska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Polska, Portugalska, Španija, Švedska, in Švica. Preko Finskega zastopstva je vključena tudi prodaja v Estoniji, Litvi in Latviji.