Ford bo zaprl belgijsko tovarno v Genku

Sreda, 24 Oktober 2012

Ford je zaradi upada prodaje na evropskem trgu sprejel plan prestrukturiranja, po katerem bo do konca leta 2014 zaprli tovarno v belgijskem Genku, kjer proizvajajo mondea, S-maxa in galaxya. Neposredno pomeni to izgubo dela za 4300 zaposlenih. Ford bo proizvodnjo omenjenih modelov prestavil v tovarno Valencia, v Španiji, medtem ko bi proizvodnjo C-maxa in grand C-maxa iz Valencije prestavili v nemško tovarno Saarlouis.


Evropski trg se sooča z krizo, kar zelo dobro čuti avtomobilska industrija. Ford je v zahodni Evropi po letu 2007 zabeležil 20-odstotni upad prodaje. Količina novih prodanih vozil v Evropi je letos dosegla najnižji nivo po 20 letih in Fordovi analitiki tudi za prihodnje leto ne predvidevajo izboljšanja, kvečjemu obratno. Z bolj učinkovito izrabo drugih Fordovih tovarn nameravajo izboljšati dobičkonosnost. Seveda pa jih še pred uresničitvijo tega plana čakajo pogajanja s sindikati in lokalnimi oblastmi.

“Predlagano prestrukturiranje naših evropskih proizvodnih lokacij je ključnega pomena, da v Evropi zagotovimo stabilen posel in se povrnemo na dobičkonosno rast,” je komentiral Stephen Odell, predsednik in izvršni direktor Ford Europe. “Razumemo močen udarec ki gab o ta potencialen ukrep imel na delovno silo v Genku, na njihove družine in lokalno skupnost. Zavedamo se in sprejemamo našo socialno odgovornost v tej težki situaciji in, če bo ta reorganizacijski plan potrjen, bomo zagotovili ukrepe in podporo, s čemer bi ublažili težko situacijo delavcev.”

Zaposleni v Genku so informacijo dobili na nujnem sestanku, na katerem pa ni bilo pristonih članov vodstva Ford Europe. Potočenih je bilo nemalo solz in delavci sedaj čakajo na četrtek, ko bo Ford objavil podrobnejše podatke, na posebni konferenci.

Aleksander Praper