Ford, Coca-Cola, Nike, Procter & Gamble ter Heinz razvijajo naravne materiale

Nedelja, 05 Avgust 2012

Pet uglednih svetovnih znamk se je odločilo združiti moči in skupaj poiskati nove okolju prijazne materiale izdelane iz 100% naravnih sestavin. Skupaj so ustanovili strateško delovno skupino PTC (Plant PET Technology Collaborative), da bi pospešili razvoj in uporabo PET materialov izdelanih iz rastlin.

PET, poznan kot polyethylene terephthalate je trajna, lahka plastika, ki jo uporabljajo vsa omenjena podjetja za različne izdelke – vključno s plastenkami, obujo, oblačili in avtomobilskimi tkaninami. Sodelovanje temelji na uspehu tako imenovane rastlinske plastenke (PlantBottle™), ki jo je razvila Coca Cola in je delno izdelana iz rastlinskih materialov. Heinz trenutno licenčno uporablja isto tehnologijo za izdelavo plastenk v katerih prodajajo paradižnikovo mezgo v ZDA in Kanadi.

Sodelovanje podjetij v okviru PTC ima namen pospešiti iskanje in razvoj novih tehnologij, ki bi današnji delno rastlinski material nadgradile v popolnoma rastlinskega in okolju neoporečnega. Člani PTC želijo s tem zmanjšati porabo fosilnih goriv, ki so potrebna za izdelavo plastičnih materialov in imajo precejšen vpliv na naravo. PTC bo zato preverjal tudi celoten življenjski cikel novih naravnih materialov oblikoval standardne proizvodne postopke in ustvaril ustrezno terminologijo.


Aleksander Praper