Ford fiesta ST nagrajena za rekordno nizko porabo

Ponedeljek, 03 November 2014

Ford fiesta ST je osvojila nagrado za največje izboljšanje v učinkoviti porabi goriva glede na uradne podatke, ki je bila zabeležena na izzivu z dejanskimi pogoji uporabe. Po prevoženih 494 km poti, ki je bila speljana po javnih cestah, je Fiesta ST zablestela s porabo 3,6 l/100 km, čeprav uradni podatki navajajo 5,9 l/100 km – izboljšanje za kar 39 odstotkov!

Fiesta ST je Fordova najhitrejša serijska fiesta doslej, ki od 0 do 100 km/h pospeši v 6,9 sekunde in doseže največjo hitrost 220 km/h. A dokazala je, da je lahko tudi varčna. Opremljena z 1,6-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost, je ob povprečni hitrosti 56 km/h porabila 3,6 l/100 km. To pomeni izboljšanje za 39 odstotkov v primerjavi z uradno porabo goriva, ki znaša 5,9 l/100 km, po najnovejših evropskih voznih normativih – znaten napredek!

Voznika dirkača Harrison Scott, 18, in Louise Richardson, 21, sta prehitela 25 drugih vozil, vključno s tremi električnimi vozili in tremi dostavniki ter tako na vsakoletnem preizkusu ALD Automotive/Fleet World MPG Marathon v Veliki Britaniji osvojila nagrado za “Največji napredek”.

Fiesta ST je resnično hiter športen avto, a če se nekoliko umirite in skrbno razporedite zmogljivost, vas bo presenetilo, kako malo goriva lahko porabi,” je povedal Scott po tem, ko sta z Richardsonom prevozila 494 kilometrov dolgo pot in postala najmlajša zmagovalca v 14-letni zgodovini tekmovanja.

Ta dosežek dokazuje, da lahko fiesta ST preseneti tudi z izjemno učinkovito porabo goriva, čeprav jo večina kupcev izbere zaradi njene športne zmogljivosti,” je povedal Jürgen Gagstatter, glavni programski inženir za ford fiesto ST. “Seveda uspeh poudarja tudi dejstvo, kako pomemben je za porabo goriva slog vožnje posameznega voznika.

Ford focus ST, ki sta ga vozila veterana v reliju Andrew Marriott, 71, in Andy Dawson, 63, je osvojil drugo mesto, njegova poraba med preizkusom pa je znašala 5 l/100 km – 31 odstotkov manj od uradnega podatka o porabi 7,2 l/100 km.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper