Ford focus – najbolje prodajani avto na svetu leta 2012

Ponedeljek, 03 September 2012

Ford focus je najbolje prodajani avto na svetu v letu 2012, saj je s prodajo v prvih sedmih mesecih leta prehitel vse modele drugih proizvajalcev vozil. Od januarja do julija je bilo prodanih več kot 500.000 focusovih različic (vključno s 153.400 v Evropi), zato se nadaljuje zgodba o uspehu z 860.000 prodanimi Focusi v lanskem letu.


Novi ford focus uspešno drvi prodajnim uspehom naproti

Ford je v prvih sedmih mesecih leta 2012 prodal 522.821 focusovih različic in tako v tem obdobju prehitel Toyotino corollo in Volkswagnovega golfa. V preteklem tednu je focus postavil tudi pomemben Fordov mejnik: v Rayongu na Tajskem so izdelali 350 milijonto Fordovo vozilo v bogati zgodovini podjetja.

Skušajmo si predstavljati, kaj pomeni ogromno število 350 milijonov vozil,” je povedal John Fleming, Fordov izvršni predsednik za globalno izdelavo. “V 109 letih je bilo vsakih 10 sekund izdelano eno vozilo in če bi jih postavili drugo ob drugo, bi kar dvakrat segala do Lune in nazaj.”

Ford focus je na ceste v Evropi prvič zapeljal leta 1998 in že leta 1999 osvojil priznanje “Avto leta”. Trenutna tretja generacija srednje velikega avta, ki so jo začeli izdelovati lani, je bila prvič zasnovana v globalnih razsežnostih, da bi tako omogočila ekonomsko sprejemljivost večjega števila tehnologij in funkcij, kot jih je bilo kadarkoli na voljo pri avtomobilih v tem segmentu.

Med ključnimi inovacijami v novem focusu so sistem za preprečevanje naleta pri majhni hitrosti (Active City Stop), aktivna pomoč pri parkiranju, opozarjanje za nenamerno menjavo smernega pasu, pomoč za ohranjanje voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov, samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi, nadzor voznikove zbranosti in prilagodljivi tempomat.

V Evropi je novi focus na voljo v treh karoserijskih izvedbah: kot različica s petimi in štirimi vrati ter kot karavan. Letos je Ford začel prodajati focusa ST z 250 KM, Fordov prvi globalni športni avto, v Evropi pa je na voljo tudi focus z novim 1,0-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost, ki je junija prejel naziv “Mednarodni motor leta 2012”. Focus electric, Fordov prvi povsem električni osebni avto brez izpustov, bo naprodaj leta 2013.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper