Ford focus RS WRC se vrača

Sobota, 06 Februar 2010

Ford Focus RS WRC dirkalnik, ki je rešil Latvalo in Anttilo pred hujšimi poškodbami v hudi nesreči, ki se je zgodila lani na Portugalskem, se prihodnji teden vrača v ekipo na otvoritvenem rallyu za prvenstvo 2010 FIA WRC na Švedskem.

Nesreča Latvale na rallyu Portugalska, ki se je zgodila ravno za njegov rojstni dan, je bila ena izmed najbolj dramatičnih v zgodovini tega športa. Focus RS WRC se je kotalil po hribu navzdol skoraj 20 s (200 m globoko, 12 obratov), na koncu pa sta voznik in sovoznik od razbitine odkorakala le z nekaj praskami in manjšimi udarci. Video posnetek nesreče je bil na spletni strani YouTube predvajan več kot 765.000-krat.

Poročilo, ki ga je pripravil M-Sport ( ta razvija Focus RS WRC za Fordov WRC program), je pokazalo, da so vrhunski varnostni elementi vgrajeni v dirkalnik zaščitili Finsko ekipo v celoti. Čeprav je bil avto zelo poškodovan, predvsem na zunaj, je kokpit ostal skoraj nedotaknjen. Notranja varnostna kletka je svojo nalogo odlično opravila.  Vozilo so po nesreči vrnili na sedež podjetja M-Sport, kjer so avto v celoti obnovili.

"Nesreča je bila grozljiva, vendar je, gledano strukturno, kletka Focusa odlično kljubovala udarcem. Pod natančnim tehničnim pregledom je bila sprejeta odločitev o ponovni obnovi vozila za prihodnjo uporabo. Varnost ekipe je v rally športu vedno na prvem mestu in celoten razvoj tehnologije se kaže tudi v tem, da to isto vozilo živi še naprej,« je dejal direktor ekipe BP Ford Abu Dhabi, Malcolm Wilson.

Direktor motorsporta pri evropskem Fordu, Gerard Queen je dejal: »Kako varen je Focus RS WRC se izkazalo v odpravljanju posledic nesreče Latvale. Kakovost in visoka varnost je izražena v vseh Fordovih modelih. WRC je dober 'poligon' za preizkušanje varnostne tehnologije in povratne informacije so pomembno izhodišče za razvoj nove generacije Fordovih modelov za končne stranke.«

Latvala je v letu 2008 na Švedskem slavil svojo prvo zmago za WRC in vožnja z istim dirkalnikom ga ne skrbi. »Ko sem videl obnovljen avto, sem opazil na nekaterih mestih nove spoje. V tistem trenutku, sem nesrečo ponovno podoživel, ampak s sedenjem v istem avtomobilu nimam nobenih težav. Ekipa je svoje delo odlično opravila in že komaj čakam, da se tekmovanje na Švedskem začne,« je zaključil Latvala.

 

Summit Motors