Ford investira v proizvodnjo novih turbo-motorjev

Četrtek, 13 November 2008

Ford je v sodobno Fordovo tovarno motorjev Bridgend v Walesu investiral v proizvodnjo nove generacije motorjev z nizkimi emisijami CO2 in sicer v razvoj 1,6-l štiri-valjnega bencinskega motorja.

Najnovejša investicija v tovarno zanaša 70 milijonov funtov. Število zaposlenih se je prvič v svoji 28-letni zgodovini obstoja, samo letos povečalo za 2000 delavcev. V zadnjih petih letih je bilo v tovarno Bridgend vloženih 315 milijonov funtov, sedanja naložba pa povečuje proizvodne zmogljivost za skoraj 1.000.000 motorjev na leto. Sem je vključena tudi lokalna podpora Welsh Assembly Government v višini 13,4 milijona funtov.

Naložbe v globalne tehnologije
Novi 1,6-litrski motorji bodo šli v proizvodnjo v naslednjih dveh letih in predstavljajo Fordovo rešitev po sodobnih dostopnih tehnologijah za prihodnost. V tej tovarni bodo med prvimi izdelovali novo generacijo bencinskih motorjev, znanih pod imenom EcoBoost s turbo polnilnik in tehnologijo neposrednega vbrizga goriva.

Ford EcoBoost bencinski motorji bodo zagotovili učinkovitejšo porabo goriva in nižji izpust emisij, ne da bi bila dinamičnost vožnje okrnjena, kar hkrati predstavlja alternativno pot do hibridne ali dizelske učinkovitosti. V primerjavi z današnjimi bencinskimi motorji, s podobno močjo, bodo novi  motorji dosegli do 20 odstotkov nižjo porabo goriva in do 15 odstotkov nižje emisije CO2. EcoBoost motorji se bodo pridružili paleti Ford ECOnetic dizelskih motorjev. Tako je bil letos predstavljen Focus ECOnetic s 115g CO2/km, Mondeo s 139g  CO2/km in nova Fiesta s 98g CO2/km. Nova različica Ford Ka ECOnetic pa je prav tako potrjena.

John Fleming, predsednik in izvršni direktor  Ford Evrope, je ob tej priložnosti dejal: "Veseli nas, da lahko nadaljujemo z vlaganjem v tovarno Ford Bridgend. Skupina strokovnjakov v Bridgendu bo igrala pomembno vlogo pri razvoju in proizvodnji novih motorjev, saj bo razvijala sodobno tehnologijo za bencinske motorje in tako zagotovila uspešno kombinacijo nizkih emisij in učinkovitega delovanja nove generacije motorjev, kar bo bistvenega pomena v prihodnosti pri izpolnjevanju zahtev strank po vsem svetu."

 

Summit Motors