Ford je edini avtomobilski proizvajalec s priznanjem Ethisphere - za etičnost podjetja

Torek, 10 Marec 2015

Ethisphere Institute je družbo Ford Motor Company uvrstil na seznam World’s Most Ethical Companies® (Najbolj etična podjetja na svetu) za leto 2015. Ethisphere izreka priznanje vodilnim podjetjem na področju etičnega ravnanja in skladnosti, družbene odgovornosti, etične kulture, nadzora in vodenja ter inovacij in ugleda.

To priznanje dokazuje, da smo izbrali ustrezen način poslovanja in da vsak dan znova sprejemamo prave odločitve,” je povedal Bill Ford, izvršni predsednik družbe Ford Motor Company. “Etično ravnanje in družbena odgovornost sta pomembna dejavnika, ki vplivata na ugled in uspeh podjetja, zato smo še posebej ponosni na dejstvo, da je Ford kot edini proizvajalec avtomobilov to priznanje osvojil že šesto leto zapored.

Uvrstitev na seznam Najbolj etičnih podjetij na svetu temelji na strukturi, ki jo je Ethisphere Institute pripravil za objektivno, dosledno in standardizirano ocenjevanje delovanja podjetij. Za častni naziv mora podjetje doseči najvišje ocene v petih kategorijah – (1) etičnem ravnanju in skladnosti, (2) družbeni odgovornosti, (3) etični kulturi, nadzoru in vodenju ter pri (4) inovacijah in (5) ugledu.

Najbolj etična podjetja na svetu so uspešno povezala etično poslovanje in novo raven proizvodne zmogljivosti,” je povedal Timothy Erblich, izvršni vodja ustanove Ethisphere. “To priznanje dosežejo le podjetja s kolektivnim prizadevanjem vseh zaposlenih od vodstva do baze. Za ta izjemen dosežek čestitamo prav vsem v Fordu.

Častno imenovanje sovpada z ugotovitvami raziskav, ki so pokazale, da ima sloves podjetja glede etike in zaupanja pomembno vlogo pri odločitvah kupcev. Harrisova raziskava količnika ugleda za leto 2015 je tako pokazala, da je 53 odstotkov ameriške javnosti pred začetkom poslovanja z nekim podjetjem poiskalo podrobnejše podatke o tem podjetju. Več kot tretjina sodelujočih se je na osnovi negativnega ugleda odločila, da s podjetjem ne bodo sodelovali.

Po Fordovih ugotovitvah ta trend vpliva na stranke vseh starosti, še posebej pa na mlajše kupce. Študija raziskovalne družbe Sparks & Honey je pokazala, da bodo uporabniki iz generacije Z, ki so bili rojeni po letu 1993, s kar 54 odstotkov večjo verjetnostjo v presojo vključili vpliv na svet in se odločali za sodelovanje s podjetji, s katerimi si delijo vrednote.

Za več informacij o metodologiji in ogled celotnega seznama Najbolj etičnih podjetij na svetu v letu 2015 obiščite naslov http://ethisphere.com/worlds-most-ethical/wme-honorees/. Težko pa je spregledati, da je na seznamu le peščica podjetij iz Evrope, oziroma z velikanskim naskokom prevladujejo ZDA.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper