Ford je izdelal trimilijonti majhen dizelski motor v Evropi

Četrtek, 16 Oktober 2014

Ford je izdelal svoj trimiljonti dizelski motor z manjšo delovno prostornino in nizkim ogljičnim odtisom v Evropi. Prelomni 1,5-litrski TDCi iz nove družine Fordovih motorjev, skladne z emisijskim standardom Euro 6, so izdelali v Fordovem centru odličnosti za načrtovanje in proizvodnjo dizelskih motorjev v britanskem Dagenhamu.

Še posebej nas veseli dejstvo, da smo ta mejnik v proizvodnji dosegli s Fordovim tehnološko najnaprednejšim in najvarčnejšim dizelskim motorjem doslej – 1,5-litrskim dizelskim motorjem TDCi, ki ga bodo uvedli nekateri najbolj priljubljeni modeli osebnih vozil,” je povedal Dirk Heller, direktor proizvodnje in vgradnje pogonskih sklopov pri Fordu Evropa.

Najnovejša različica 1,5-litrskega motorja bo najprej na voljo z novim focusom, sledili pa bodo povsem novi mondeo, novi C-max in grand C-max. Bati, sorniki in tesnila so prevlečeni s šest mikronov debelim ogljikovim premazom, podobnim diamantu, ki pomaga zmanjšati trenje ter zagotavlja večjo varčnost in prefinjenost. Prilagojeni turbopolnilnik z variabilno šobo poveča pretok zraka, izpuste dušikovih oksidov pa učinkovito zmanjša zapora NOX v sistemu za naknadno obdelavo izpušnih plinov.

V obratu v Dagenhamu, kjer izdelajo več kot polovico Fordovih dizelskih motorjev za ves svet, proizvajajo tudi Fordov 1,6-litrski motor TDCi, ki poganja fiesto econetic s sistemom Auto-Start-Stop, izpusti CO2 pa pri tej različici znašajo neverjetno skromnih 85 g/km. Ta motor bodo vgrajevali tudi v novega mondea econetic. Tam bodo kmalu začeli izdelovati tudi povsem nov in izjemno zmogljiv 2-litrski motor TDCi z 210 KM, ki ga bo uvedel novi mondeo.

Delež vseh prodanih Fordovih vozil z dizelskim agregatom v Sloveniji znaša 40 odstotkov.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper