Ford je prejel prestižno nagrado EcoGlobe 2010

Petek, 17 September 2010
Ford je prejel prestižno nagrado EcoGlobe kot priznanje za svoja prizadevanja pri uvajanju okoljsko naprednih in obenem dostopnih tehničnih rešitev s tehnološkim programom Ford ECOnetic. Nagrado – eno od desetih, ki jih za izjemne do okolja prijazne rešitve pri vozilih vsako leto podeli neodvisna žirija, – je kot predstavnica vozil s paleto tehnologij Ford ECOnetic prejela Ford Fiesta ECOnetic, ki se z ugodno porabo in izpusti, samo 98 g/km CO2,  uvršča v sam evropski vrh.



Ford je program tehnologij ECOnetic uvedel v začetku leta 2010. Pobuda, pri kateri so v središču želje in prednosti za stranke, združuje vrsto funkcij in tehnologij, ki so osredotočene na manjšo porabo goriva, zmanjšanje izpustov in nižje skupne stroške lastništva. Paleta med drugim obsega naslednje napredne funkcije in tehnologije:

  • Ford EcoBoost – povsem nove bencinske motorji s turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem goriva odlikuje zmogljivost motorjev z večjo delovno prostornino, varčnost in izpusti CO2 pa so na ravni manjših motorjev.
  • Ford Duratorq TDCi – vrsta izjemno učinkovitih dizelskih motorjev z vbrizgavanjem s skupnim vodom, ki z nadaljnjimi izboljšavami dosegajo še večjo varčnost pri porabi goriva in manjše izpuste CO2.
  • Menjalnik Ford PowerShift – napredna zasnova z dvojno sklopko, ki učinkovitost, optimalna prestavna razmerja in užitek pri vožnji vozila z ročnim menjalnikom združuje z lahkotnostjo in preprosto uporabo običajnega samodejnega menjalnika.
  • Ford Auto-Start-Stop – pri mirovanju vozila samodejno izklopi motor in ga na voznikovo zahtevo ponovno zažene, da se izogne nepotrebni porabi goriva.
  • Pametno regenerativno polnjenje (SRC) – pri zaviranju proizvaja električno energijo in z njo izboljša oskrbo obstoječih električnih virov.
  • Aktivna maska hladilnika – spremenljiva odprtina maske hladilnika, ki se prilagaja hitrosti vozila ter tako izboljša učinkovitost pretoka zraka in porabo goriva.
  • Način Ford ECO – sistem informacij, ki vozniku pomaga, da spremeni svoje navade in doseže znatno manjšo porabo pri vsakodnevnih vožnjah.
  • Električni servovolan (EPAS) – učinkovitejši sistem krmiljenja, ki zmanjša črpanje zaloge moči in podpira učinkovitejše delovanje.
  • Opozorilnik za prestavljanje – vozniku svetuje, kdaj je najprimernejši trenutek za prestavljanje.

Poleg tehnologij ECOnetic nudi Ford tudi posebne modele vozil ECOnetic z ultra-majhnimi izpusti, kot so prejemnica nagrade EcoGlobe Fiesta, Focus, Mondeo in Transit. Ta vrhunsko varčna Fordova vozila so opremljena z edinstvenimi tehnologijami, kot so daljša prestavna razmerja, specifične umeritve motorja, posebni aerodinamični paketi opreme in pnevmatike z izjemno nizkim kotalnim uporom, kombinacije pa so prilagojene posameznemu modelu. Dolgoročno bodo z razširitvijo ponudbe tehnologije Ford ECOnetic dopolnjene z drugimi vrhunskimi funkcijami, ki so trenutno še v fazi razvoja, vključno z nadaljnjim zmanjšanjem teže in izboljšanjem aerodinamičnosti, električnimi, hibridnimi in priklopnimi hibridnimi pogoni, uporabo biogoriv in s pogonom na vodik.



"Ford se je zavezal, da bo z dostopnimi tehnološkimi inovacijami dosegel najmanjšo porabo goriva in raven izpustov CO2 v posameznih razredih, ne da bi pri tem žrtvoval oblikovanje ali zabavo pri vožnji," je povedal Wolfgang Schneider, podpredsednik oddelka za pravne, vladne in okoljske zadeve pri Fordu Evropa. "Ponosni smo na to nagrado. Je priznanje in obenem vzpodbuda za nadaljevanje s prizadevanji za ponudbo dostopnih tehnologij, ki niso prijazne le do okolja, temveč tudi do kupca. S tehnologijami Ford ECOnetic lahko naše stranke izberejo tehnične funkcije za zmanjšanje izpustov in povečanje učinkovitosti v skladu s svojimi željami in prizadevanji."



Nagrado EcoGlobe je ustanovil konzorcij, ki ga sestavljajo zavarovalnica DEVK s sedežem v Kölnu, nemški avtomobilski klub ACV, inštitut Öko-Globe Univerze v Duisburgu in okoljski umetnik HA Schult.