Ford je prihranil 22% energije od 2006, do 2016 še dodatnih 25%

Ponedeljek, 18 Junij 2012

Družba Ford Motor Company je objavila 13. letno poročilo o trajnostnih prizadevanjih z naslovom “Načrt za trajnost: s pospeškom naprej” – prostovoljen in obširen letni pregled, v katerem je posebna pozornost namenjena trajnosti na vseh področjih, od ljudi do izdelkov. Ford je v zadnjih šestih letih zmanjšal porabo energije za izdelavo posameznega vozila za 22 odstotkov, do leta 2016 pa načrtuje zmanjšanje še za 25 odstotkov, piše v novem poročilu družbe.


Zmanjšanje porabe energije pa je le eden od poudarkov Fordovega 13. letnega poročila o trajnostnih prizadevanjih – obsežnega pregleda Fordovih ukrepov pri soočanju z neštetimi trajnostnimi izzivi sveta, ki se nenehno spreminja. Poročilo je naslovljeno “Načrt za trajnost: s pospeškom naprej”. Med drugimi predstavljenimi uspešnimi pobudami so tudi zmanjšanja porabe vode, količine odpadkov na deponijah in izpustov CO2, manjša poraba goriva in večja varnost. Ford je izdal svoje prvo poročilo o trajnostnih prizadevanjih leta 1999 in ga posvetil pobudam družbe za reševanje družbenih, ekonomskih in okoljskih težav. Tako kot Fordovi postopki in rezultati, povezani s trajnostjo, se razvija tudi to poročilo.

Trajnost se je iz obrobja pomaknila v samo središče naše strategije za obstoj na trgu in nam pomaga pri obvladovanju globalnih izzivov,” je povedal Robert Brown, podpredsednik za inženiring na področjih trajnosti, okolja in varnosti. Brown je pri Fordu zaposlen že od leta 1979 in je bil nazadnje podpredsednik za inženiring na področjih trajnosti, okolja in varnosti pri Fordu Evropa.

Naše poročilo o trajnosti je daleč od zbirke preglednic in grafikonov,” je povedal John Viera, globalni direktor za trajnostne in okoljske zadeve, povezane z vozili. “Vsak, ki si bo za prebiranje vzel nekaj časa, se bo lahko prepričal, kako zavzeto Ford podpira pozitivne spremembe in zmanjševanje vpliva svojih izdelkov in obratov na okolje.

Ford Evropa je v začetku leta 2012 najavil petletno trajnostno proizvodno strategijo za področja uporabe vode, količine odpadkov na deponijah in izpustov. Z ambiciozno zastavljenimi cilji bo za proizvodnjo povprečnega Fordovega vozila v naslednjih petih letih potrebno 30 odstotkov manj vode, količina odpadkov za deponije pa se bo zmanjšala kar za 70 odstotkov.

Fordovi obrati v Kölnu, Genku in Saarlouisu že delujejo brez odpadkov za deponije, ostalih pet proizvodnih obratov pa si prizadeva že do leta 2013 s specifičnimi programi za posamezne lokacije drastično zmanjšati štiri glavna področja odpadkov: usedlino barv, komunalne odpadke, usedlino zaradi brušenja in filtre za materiale (ki skupaj znašajo 80 odstotkov vseh odpadkov). Cilj je zmanjšati količino odpadkov za deponije s povprečno 5 kg na 1,5 kg na posamezno vozilo.

Z novo strategijo porabe vode načrtujejo zmanjšanje porabe vode med proizvodnjo za 30 odstotkov, kar je enakovredno 1100 litrom vode na vozilo in omogoča prihranek 2,3 milijona evrov. Pri tem bodo poskrbeli za stalne meritve in ocenjevanja, prizadevanja pa so korak na poti do Fordovega globalnega cilja zmanjšati porabo vode z 9,5 m3 na 3,5 m3 na vozilo do leta 2015 (evropski cilj je zmanjšanje s 5 m3 na 1,5 m3).

Poudarki načrta strategije glede porabe energije in nakupov za obdobje 2011/12:

  • Začetek prodaje prvega povsem električnega vozila v Evropi, modela Transit Connect Electric.
  • Začetek prodaje povsem novega motorja 1.0 EcoBoost s Focusom; tako opremljeni Focus je postal najvarčnejši bencinski Ford doslej z izpusti CO2 samo 109 g/km.
  • Euro NCAP, vodilna evropska ustanova na področju avtomobilske varnosti, je Focusu podelila naziv “Najboljši v razredu” med majhnimi družinskimi avtomobili. Poleg tega je novi Ranger kot prvi pickup prejel maksimalnih pet zvezdic pri oceni Euro NCAP.
  • 800 zaposlenih je ob Fordovem financiranju namenilo 16 ur svojega časa za različne projekte v skupnostih, ki so zagotovili družbene, kulturne ali ekološke koristi.
  • Globalno namerava Ford od sedanjega trenutka do leta 2016 zmanjšati porabo energije za 25 odstotkov. V vsakem Fordovem obratu spremljajo in izboljšujejo ukrepe, ki so osredotočeni na okolje, s celovito paleto merljivih okoljskih ciljev. Cilje pregledajo in posodobijo vsako leto.


Med drugimi Fordovimi dosežki so poleg zmanjšanja porabe energije tudi:

  • Zmanjšanje izpustov CO2 zaradi postopkov na globalni ravni za osem odstotkov na vozilo v letu 2011 v primerjavi z letom 2010;
  • Kar bi sicer končalo kot 163 ton odpadne barve, so z enim izmed številnih novih Fordovih načinov spreminjanja odpadkov v energijo spremenili v energijo za enoletno oskrbo 55 gospodinjstev;
  • Uvedba naprednih tehnologij za obdelavo vode, ki omogoča ponovno uporabo vode in zmanjšuje količine potrebne vode, odpadnih vod, potrebnih kemikalij za obdelavo in nastalih trdnih odpadkov.

Fordova vozila so glavno žarišče prizadevanj družbe za zmanjšanje vpliva na okolje. Tako mora na primer blago za oblazinjenje sedežev v večini Fordovih novih ali prenovljenih modelov vsebovati vsaj 25 odstotkov recikliranih vlaken. To zahtevo zdaj izpolnjuje skupno 37 tkanin, ki jih uporabljajo v Fordovih vozilih.

V poročilu so podrobno predstavljene tudi spremembe Fordovega “Kodeksa človekovih pravic, temeljnih delovnih pogojev in korporacijske odgovornosti,” ki ne zavezuje le družbe Ford, temveč tudi njeno globalno verigo dobaviteljev. V kodeksu so opisane določene tematike, kot so delovni čas in pogoji pri delu, prepoved diskriminacije in druge zadeve, povezane z zdravjem, varnostjo in okoljem. Skoraj 400 dobaviteljev po vsem svetu je v letu 2011 obiskovalo izobraževalne programe, ki so jih vodili Fordovi in drugi vodilni strokovnjaki.


Po sporočilu za javnost povzel:  Aleksander Praper