Ford je s programom Driving Skills for Life usposabljal že 6100 mladih Evropejcev

Torek, 23 December 2014

Ford je prejel zelo pozitivne odzive od več kot 6100 evropskih udeležencev, starih od 18 do 24 let, ki so opravili praktično usposabljanje v sklopu nagrajenega programa Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje). Prometne nesreče so vodilni vzrok smrti Evropejcev v tej starostni skupini in Fordovo usposabljanje – v Evropi uvedeno proti koncu leta 2013 – vključuje seznanjanje s tveganji zaradi motenj, kot sta na primer fotografiranje 'selfijev' za volanom in vožnja pod vplivom alkohola.

Skoraj vsi, ki so se udeležili 133 srečanj programa Ford Driving Skills for Life v 27 centrih v osmih državah – Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, Rusiji, Španiji in Veliki Britaniji – so po usposabljanju povedali, da se zaradi treninga počutijo bolj samozavestne in bi obisk programa priporočili tudi prijateljem.

"Vzpostavljamo dragocene povezave z mladimi vozniki. Kar 99 odstotkov mladih moških in žensk, ki so se udeležili programa Ford Driving Skills for Life, je povedalo, da bi ga priporočili prijateljem, kar je najboljša potrditev," pravi Barb Samardzich, vodja poslovanja pri Fordu Evropa. "Če program pomaga rešiti eno samo življenje, je bil vreden vsega truda."

Ford je kot prvi proizvajalec avtomobilov uvedel brezplačno, izčrpno, napredno in praktično usposabljanje za nove voznike. V 11 letih od uvedbe v ZDA je program Ford Driving Skills for Life zagotovil usposabljanje za več kot pol milijona ljudi po vsem svetu.

Pri programu Driving Skills for Life se je Ford povezal z vodilnimi organizacijami za varnost v prometu, vključno z Association Prévention Routière v Franciji, Deutscher Verkehrssicherheitsrat v Nemčiji, ACI v Italiji, Road Safety Russia v Rusiji, Dirección General de Tràfico v Španiji ter Royal Society for the Prevention of Accidents in AA Driving School v Veliki Britaniji.

Usposabljanje je zasnovano tako, da se loteva nekaterih vodilnih dejavnikov pri nezgodah mladih voznikov, vključno s prepoznavanjem tveganja, upravljanjem vozila, obvladovanjem hitrosti/prostora in motnjami. Udeleženci spoznajo, kako se rešiti v primeru zdrsa, tehnike zaviranja v sili in kako povečati pregled nad cesto, da hitreje opazimo težave. Poskus manevriranja pri majhnih hitrostih v zaprtem okolju med uporabo mobilnega telefona pokaže, kako motnje vplivajo na voznikove sposobnosti.

Letos so pri Fordu uvedli tudi vaje, ki še posebej prikažejo, kako nevarni so fotografiranje 'selfijev' in druge dejavnosti na družabnih omrežjih za volanom, za prikaz stopnje, do katere uživanje alkohola pred vožnjo vpliva na vozne sposobnosti, pa so uporabili posebno obleko za prikaz vožnje v vinjenem stanju.

Leta 2014 so pri Fordu objavili rezultate dveh raziskav, ki sta pokazali, da je več kot eden od štirih mladih med vožnjo že posnel avtoportret – 'selfie' – in da je večina mladih voznikov v Evropi potrdila, da so sami že vozili pod vplivom alkohola, ali pa so bili priče, ko so opiti vozili njihovi prijatelji.

"Nenehno na novo ocenjujemo najučinkovitejše načine, kako posredovati nekatera resna sporočila. Opazovanje nekoga, ki poskuša opraviti preprosto nalogo, medtem ko nosi 'pijano obleko' (Drink Driving Suit), ponavadi zbudi nekaj smeha, a jasno je, da ljudje razmišljajo tudi o tem, kako je sploh možno voziti, ko pa so vendar sposobnosti tako zmanjšane," je povedal Jim Graham, vodja programa Ford Driving Skills for Life.

Obleka za prikaz vožnje pod vplivom opojnih snovi obsega očala za stalen tunelski pogled, uteži na zapestjih in gležnjih ter podložene komolce, vrat in kolena, v njej pa so že preproste naloge, kot je hoja v ravni črti, veliko težje kot sicer. Tako uporaba 'pijane obleke' prikaže, koliko težavneje je pod vplivom alkohola izvajati kompleksne dejavnosti, kakršna je vožnja vozila.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper