Ford je v Goodwoodu dinamično predstavil novega focusa RS

Nedelja, 28 Junij 2015

Novi ford focus RS, ki premore 350 KM, se je svetovni javnosti dinamično predstavil z vzponom na hrib, v sklopu letošnjega Festivala hitrosti v Goodwoodu, za volanom pa je sedel Ken Block – zvezda Gymkhane in svetovnega prvenstva v relikrosu. Poleg tega je Ford pred gledalce postavil še forda GT in predhodnika Forda GT40 ter omejeno serijo Mustang Shelby GT350R.

Novi ford focus RS se je dinamično predstavil na Festivalu hitrosti v Goodwoodu. Focus RS uvaja inovativni športni štirikolesni pogon z dinamičnim nadzorom vektorjev navora. Prvič sta na voljo možnost izbire voznega načina – vključno z novim načinom za 'driftanje', ki omogoča prekrmiljenje z nadzorovanim drsenjem – in funkcija za nadzor speljevanja Launch Control. Športna kombilimuzina, ki jo poganja 2,3-litrski turbomotor s 350 KM, bo v prodajnih salonih v Evropi na voljo v začetku leta 2016. Upajmo, da bo v živo zvok bolj simpatičen kot na videu, kjer so zvok snemali z go-pro. kamero v avtomobilu.


Ford je v Goodwoodu poskrbel tudi za premierno predstavitev povsem novega superšportnika Ford GT v Veliki Britaniji. Poganja ga najzmogljivejši Fordov proizvodni motor EcoBoost doslej, ki razvije več kot 600 konjskih moči, dopolnjuje pa ga sedemstopenjski menjalnik z obvolanskima prestavnima ročicama. GT je izdelan iz naprednih lahkih materialov, vključno s potniško celico in karoserijskimi ploskvami iz ogljikovih vlaken ter arhitekturo sprednjega in zadnjega vzmetenja iz aluminija.
 
Po napovedi, da se bo Ford leta 2016 vrnil na dirko 24 ur Le Mansa, je bila razstavljena tudi cestna različica legendarnega Forda GT40 – modela, ki se je na dirki leta 1966 zapisal v zgodovino z osvojenim prvim, drugim in tretjim mestom. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi superšportnika Forda GT iz leta 2005.


Dirkač Ben Collins – zaslovel je kot 'Stig' v BBC-jevi oddaji 'Top Gear' – se je na hrib podal v mustangu shelby GT350R iz omejene proizvodne serije, prvem Shelbyju GT350R, ki je na ogled v Evropi. Mustang Shelby GT350R je med vsemi serijskimi Mustangi najbolj pripravljen na dirkališča, čeprav je v videu opaziti njegovo nemirnost že med pospeševanjem. Poganja ga najzmogljivejši atmosferski proizvodni Fordov motor s 526 konjskimi močmi, s tem modelom pa je Ford postal tudi prvi avtomobilski proizvajalec, ki je lahka platišča iz ogljikovih vlaken uvrstil med serijsko opremo.

Z 1,86 km dolgo progo sta se spopadla tudi modela iz Fordove bogate reli in dirkaške dediščine – RS200 in Sierra RS Cosworth.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper