Ford mustang je postal najbolje prodajan športni avto na svetu

Sreda, 26 April 2017

Zadnjih 50 let si je Fordov mustang lastil naziv najbolje prodajanega športnega avtomobila v ZDA, zdaj pa pridobiva na priljubljenosti tudi drugod. Fordova analiza podatkov družbe IHS Markit (o registracijah novih vozil v segmentu športnih vozil) kaže, da je mustang postal najbolje prodajani športen avto na svetu.

 

Mustang je leta 2016 uspešno prevzel vodstvo pri globalni prodaji športnih avtomobilov, saj so po podatkih družbe IHS Markit o registracijah novih vozil po vsem svetu prodali več kot 150.000 teh modelov. V primerjavi z letom 2015 se je globalna prodaja povečala za šest odstotkov, zunaj ZDA so prodali skoraj 45.000 mustangov, kar pomeni 101-odstotno rast! Do izjemne rasti prodaje je prišlo tako na velikih trgih, kot sta Nemčija in Kitajska, pa tudi na manjših območjih, kot so Nova Kaledonija, Gibraltar in karibski otok Bonaire. Gotovo k veliki količini prodanih mustangov prispeva dejstvo, da je nova generacija na voljo v kar 140 državah po vseh celinah razen Antarktike.

V prvem celem letu prodaje na 20 glavnih trgih Evrope (brez večine Vzhodne Evrope) so kupci naročili 15.335 mustangov. Postal je najbolje prodajan športen avto na številnih evropskih trgih, med drugim tudi v Franciji, na Švedskem, Poljskem, v Češki republiki, na Madžarskem, v Romuniji, na Finskem in v Grčiji. Ford je za evropske kupce uvedel tudi posebni različici mustanga, s spremenjenimi oblikovnimi elementi in opremo: Ford Mustang Black Shadow Edition ter Ford Mustang Blue Edition.

Mustang zmaguje tudi v virtualnem svetu, oziroma na Facebooku, kjer je z več kot 8,4 milijona všečki najbolj ‘všečkan’ avto.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper