Ford oznanja načrte za prihodnost

Sobota, 18 Junij 2011
Ford je oznanil, da bodo v naslednjih treh letih v Evropi predstavili 20 novih ali izdatno osveženih modelov. Temu primerno so objavili namere glede proizvodnih lokacij teh  modelov.



  • Novi generaciji kuge in transita connect bosta izdelani v španski Valenciji, kjer bodo nadaljevali tudi izdelavo C-maxa in motorja 2,0 ecoboost. Ford načrtuje zaposlitev več sto novih delavcev.
  • Električni focus bo konec prihodnjega leta zapeljal iz Fordove nemške tovarne Saarlouis, kjer že izdelujejo novega focusa in bodo tudi naslednjega. Predvidenih je 150 novih delovnih mest.
  • Prenovljena ford fiesta, ki jo bomo dočakali prihodnje leto, pa bo izdelana v Kölnu, kjer bodo kasneje izdelovali tudi naslednjo generacijo. Tovarna v Kölnu bo še v tem letu zagnala tudi proizvodnjo novega 1,0-litrskega bencinskega ecoboost motorja. Na novo bo zaposlenih 50 delavcev.
  • Povsem nov Fordov model B-max bo prihodnje leto pričel kapljati iz tekočih trakov romunske tovarne v mestu Craiova, kjer bodo predvidoma v istem času pričeli z izdelavo že omenjenega malega 1,0 ecoboost motorja. Ford bo v modernizacijo tega obrata vložil vsaj 675 milijonov evrov, saj bodo kasneje tam izdelovali še en model B-segmenta.
  • Turški tovarni Otosan bodo zaupali izdelavo novega lahkega komercialnega vozila in naslednje generacije transita.
  • Angleška tovarna Southamptoon pa bo izdelovala tranzita v izvedbi kabina+ šasija – torej pripravljenega za nadgradnje.
  • Ford se je pred tednom dni povezal s podjetjem Sollers, drugim največjim ruskim proizvajalcem osebnih in lahkih komercialnih vozil. Skupaj bodo ustanovili joint venture podjetje Ford Sollers, ki bo proizvajalo in prodajalo Fordova vozila v Rusiji.

Iz najnižje točke krize smo izstopili kot močno in donosno podjetje, ki ima v načrtih številne zanimive modele”, je komentiral Stephen Odell, predsednik in izvršni direktor Ford Europe. “Sedaj izvajamo ustrezne ukrepe, da bi v Evropi povečali donosnost. Načrti za proizvodnjo, ki smo jih objavili danes, nam bodo omogočili najboljši možni izkoristek proizvodnih kapacitet in nam dali močne temelje  na materi bomo lahko gradili povečanje prodaje v sledečih letih,” je zaključil.