Ford raziskuje možnost izklopa valjev za zmanjšanje porabe motorja 1,0 EcoBoost

Četrtek, 07 Maj 2015

Ford Motor Company raziskuje inovativen pristop k upravljanju motorja, s katerim bi lahko dosegli še učinkovitejšo porabo nagrajenega trivaljnega 1,0-litrskega motorja EcoBoost. Prva testiranja kažejo, da lahko do 6 % prihranka dosežejo z izklopom valjev.

Po izvedbi eksperimentalne raziskave izklopa valjev so inženirji s praktičnim testiranjem z delujočim prototipom ugotovili, da je možno učinkovitost porabe goriva izboljšati za do šest odstotkov. Za preizkus so razvili tudi nov dvomasovni vztrajnik. Ta je omogočil izklop valja pri širšem obsegu obremenitev in vrtljajev motorja ter pomagal zmanjšati raven hrupa in tresljajev.

Te ugotovitve je danes na svetovno znanem dunajskem Mednarodnem simpoziju o motorjih predstavil Andreas Schamel, Fordov direktor globalnega oddelka za pogonske sklope, raziskovanje in napredni inženiring. Izklop valja je ena od številnih rešitev za zagotovitev učinkovitejše porabe goriva, ki jih Ford v Evropskem centru za raziskave in inovacije v Aachnu v Nemčiji raziskuje s svojim 1,0-litrskim motorjem EcoBoost.

Celo pri motorju z agresivno zmanjšano delovno prostornino, kot je 1,0-litrski EcoBoost, je možno z izklopom valja znatno izboljšati učinkovitost porabe goriva,” je povedal Schamel. “Najpomembnejša prioriteta pri razvoju novih motorjev z zgorevanjem za pogon avtomobilov je zmanjšanje porabe goriva.

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je lani postal prvi motor v zgodovini, ki je trikrat zapored osvojil naziv 'Mednarodni motor leta'. Manjši motorji EcoBoost osupljivo moč združujejo z izjemno varčno porabo goriva, to pa dosežejo z direktnim vbrizgavanjem goriva, turbopolnilnikom in variabilnim krmiljenjem ventilov. Vsako četrto novo Fordovo vozilo, ki so ga lani prodali v Evropi, je bilo opremljeno z motorjem EcoBoost. Najbolj priljubljeni 1,0-litrski EcoBoost je na voljo s samodejnim pa tudi s 5- in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, poganja pa lahko kar 10 različnih modelov – od Fieste do novega Mondea.

Pri preizkušanju so inženirji Forda Focusa z 1,0-litrskim EcoBoostom opremili s strojno opremo za izklop valja, ki je omogočala nadzor izklopa enega valja pa tudi izmenično izklapljanje valjev za delovanje motorja v 'polovičnem' načinu. Prototip so opremili tudi z na novo razvitim sistemom, ki združuje dvomasovni vztrajnik, blažilnik nihajev in prilagojeno lamelo sklopke, ter je še posebej učinkovit pri majhnem številu vrtljajev. Ta sistem je poleg zagotavljanja širšega delovnega obsega izklopa valja pomagal ublažiti vse učinke, ki jih ima izklop valja na raven hrupa in tresljajev.

Izboljšanje učinkovitosti porabe goriva so zabeležili v uradno potrjenih pogojih in s testnimi vožnjami prvega prototipnega vozila v Kölnu in njegovi okolici na tipični razdalji dnevnega vozača, ki znaša 55 km in vključuje kombinacijo avtoceste ter mestnih in podeželskih cest. Razvoj poteka v sodelovanju z inženirji v Fordovi partnerski skupini Schaeffler Group.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper