Ford sodeluje pri nogometu z Božičkovimi palčki

Sobota, 22 December 2012

Si predstavljate, kaj Božičkovi palčki delajo, kadar ne razvažajo daril? Kako igrajo nogomet? Ford je pripravil trimesečno serijo tedenskih nenavadnih zgodb iz sveta evropskega nogometa. Povezava teh zgodb  je sponzorsko vozilo, ki lahko prepelje ekipo in kar nekaj žog – novi ford turneo custom.



V Božičkovem rojstnem kraju Rovaniemi se nogomet in božič združita v 'NK Božiček'. Na nogometnem igrišču, prekritem s pet centimetrsko snežno odejo, skuša eden izmed Božičkovih palčkov zabiti gol z ekstravagantnimi škarjicami. Nepoučeni gledalec bi morda tak prizor pripisal opojnemu koktajlu nogometa in praznične mrzlice – da niti ne omenjamo nekoliko preveč „kuhančka“ – toda oči ga ne varajo.

To je Rovaniemi, resnični dom Božička in verjeli ali ne, njegovega nogometnega kluba, 'NK Božiček'. Vsa pisma, naslovljena na Božička, prispejo v to majhno mestece na Laponskem na severnem polarnem krogu. Ima celo lastno pošto, na kateri je osebje iznajdljivih palčkov začelo razvrščati pošto, ki so jo poslali otroci z vsega sveta.

Kot bi pričakovali, v tem času leta tam kar roji od dejavnosti, toda Božičkova rdeče-bela vojska še vedno najde čas za nogomet, pretehtava prednosti igre v formaciji božičnega drevesca, išče darila pred golom ter glede na ledene pogoje, po 90 minutah odide z igrišča z zelo rdečimi nosovi.

Toda 'NK Božiček' ni zgolj turistična novost, kljub priložnostim za zbijanje šal, ki jih je najbolje pustiti znotraj božičnih paketkov. Pravzaprav so kar dobra ekipa in igrajo v finski drugi ligi. „'NK Božiček' je resen klub, ki igra na visoki ravni ter vzgaja igralce za prvo ekipo Rovaniemija in druge,“ je povedal trener in nekdanji as finske prve lige Matti Hiukka. To spoznate takoj, ko vidite objekte za trening 'NK Božiček', ki vključujejo z reflektorji osvetljeno igrišče z umetno travo in talnim ogrevanjem za boj proti mrazu.

Toda včasih se stvari vseeno zdijo nekoliko nadresnične. „Smo uradni dom Božička in to nam zelo veliko pomeni,“ je resno povedal Jukka Markkanen, eden izmed uslužbencev poštnega urada v Rovaniemiju, oblečen v opravo palčka s kapo iz filca in opremljen z zvončkom. Je tudi eden izmed veznih igralcev 'NK Božiček'.

In kakšno vlogo ima pri vsem tem Božiček osebno? Očitno je nekoliko prestar za igranje – in tudi ni ravno v najboljši formi – zato običajno prevzame vlogo Alexa Fergusona, ampak brez popravljanja pričeske ob polčasu. Kakorkoli, zahvaljujoč tistim osupljivim škarjicam, je s ponosom videl, kako so njegovi palčki premagali 'NK Božiček' z rezultatom 6 : 5 na zasneženi tekmi pet na pet. Vsekakor dovolj razlogov za božično razpoloženje.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
Fotografije: Anthony Cullen

Video


Galerija