Ford Transit Connect Electric

Torek, 04 Maj 2010

Ford Motor Company in korporacija Azure Dynamics sta objavili podpisani dogovor o sodelovanju za dobavo akumulatorjev za vozila na električni pogon za uspešen model Ford Trannsit Connect, ki bo kupcem na voljo pozno poleti 2011.

Azure bo v Transit Connect vgradil električen akumulatorski pogonski sklop Force Drive, ki bo spodbudil prodajo vozil brez emisij na električen pogon na določenih evropskih trgih.

Ford Transit Connect je bil v Evropi predstavljen 2002, oblikovan in prilagojen za kupce, ki pri svojem delu potrebujejo zanesljiv, zdržljiv in močan model z lastnostmi večjega Ford Transita. Prav te lastnosti so ga popeljale do osvojitve naslova 'International Van of the Year' v letu 2003.

Pod okriljem Fordove globalne strategije 'ONE Ford' je bil Transit Connect  v letu 2009 predstavljen tudi v ZDA in Kanadi in je prejel naziv ' 2010 North American Truck of the Year', ki je bil podeljen na avtomobilskem salonu v Detroitu v začetku tega leta.

Evropski projekt gradi na utečenem poslovnem donosu

Fordovo sodelovanje z Azur Dynamics je že uveljavljeno v Severni Ameriki in se sedaj širi v Evropo.

V Severni Ameriki Azure razvija električne hibride ter tehnologijo za električen pogon manjših avtobusov in tovornjakov, kot je Balance Hybrid Electric, ki je razvit na modelu Ford E-450.

Dogovor o sodelovanju z Azur podjetjem je bil podpisan v letu 2009 za Transit Connect namenjen ameriškem in kanadskem trgu in širitev sodelovanja v Evropo je nadgradnja tega sodelovanja. Azure s tem prvič širi svoj posel tudi v Evropo.

Transit Connect je idealna platforma za elektrifikacijo

Ford Transit Connect je izdelan na zelo primerni platformi za lahko gospodarsko vozilo in nudi edinstveno kombinacijo vozne dinamike, veliko kapaciteto tovornega prostora, dostopnost in ima nizke stroške vzdrževanja. Uspešen model je hkrati odlično izhodišče za elektrifikacijo.
Uporabniki lahkih gospodarskih vozil pogosto potujejo na enaki krajši relaciji, relacijah s pogostimi ustavljanji, se dobro znajdejo v mestnem in primestnem prometu, kar pa se negativno izraža predvsem pri porabi goriva – zato bodo s Transit Connectom Electric pridobili na ekonomičnosti v prometnih urbanih centrih. Vsa vozila se po zaključku delovnega dneva ponavadi vrnejo v bazo, kjer se čez noč napolnijo.

Transit Connect Electric bo evropskim večjim poslovnim partnerjem prinesel zmanjšano uporabo dizelskega ali bencinskega goriva v svojih lahkih gospodarskih vozilih in tako stroške vzdrževanja še znižal. Razdalja, ki jo lahko opravi električno vozilo brez emisij znaša 130 km. Ponovna polnitev traja na evropskih standardnih električnih priključkih 220/240 voltov od 6 do 8 ur.

Transit Connecti, ki so izdelani v Turčiji, bodo prepeljani v tovarne Azure za dokončno vgradnjo električnega pogonskega sklopa. Transit Connect Electric bodo prodani preko korporacije Azur Dynamics. Popravila v okviru Fordove garancije se bodo izvajala pri Fordovih pooblaščenih serviserjih. Več o cenah in tehničnih specifikacijah bo znano pred predstavitvijo.

Komponenete Force Drive so bile predhodno testirane na 40 vozilih s katerimi je bilo prevoženih preko 40 233 600 km. Evropski Transit Connect Electric bo nosil Fordovo in Azure Force Drive oznako.

»Povpraševanje med strankami v Evropi za vozila na električen pogon strmo narašča, zato smo vsa naša prizadevanja usmerili v razvoj električnega Transit Connecta, ki bo dopolnil sodobno paleto lahkih gospodarskih vozil,« je dejal Fleming. »Hkrati je to dokaz, kako strategija 'ONE Ford' spreminja naše poslovanje. Evropske kupci bodo kmalu lahko izbirali med različnimi Fordovimi modeli na električen pogon.«

 

Summit Motors