Ford uvaja program za varno vožnjo v Evropi

Petek, 28 Junij 2013

Ford je objavil, da bo program Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje), ki je izjemno uspešen v drugih delih sveta, uvedel tudi v Evropi in z njim tisočem mladih voznikov pomagal pri učenju varne vožnje, saj prometne nezgode zahtevajo največ mladih življenj v tej regiji.

Ford bo samo v prvem letu programu namenil 1,5 milijona evrov, s katerimi bodo do konca naslednjega leta omogočili brezplačno praktično šolo vožnje 5000 mladim voznikom v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji, še več pa jih bo lahko obiskovalo spletno šolanje Driving Skills for Life Academy (akademija obvladovanja vožnje za življenje).

Ford je objavil tudi rezultate ankete, v kateri je sodelovalo 9500 oseb – mladih voznikov in njihovih staršev iz različnih koncev Evrope. Anketa je pokazala, da večina mladih voznikov ne upošteva hitrostnih omejitev. Skoraj polovica jih med vožnjo je ali pije, dva od petih mladih voznikov pa med vožnjo uporabljata mobilni telefon. Ford je naročil raziskavo zaradi boljšega razumevanja voznih navad in običajev mladih voznikov in njihovih staršev med pripravo uvajanja programa Ford Driving Skills for Life v Evropi.

Statistični podatek, da v prometnih nesrečah po Evropi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami umre kar dvakrat več mladih voznikov, starih od 18 do 24 let, je grozljiv,” je povedal Stephen Odell, izvršni podpredsednik družbe Ford in predsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Program Ford Driving Skills for Life je imel izjemno pozitiven vpliv v Severni Ameriki in Aziji, zato ga z največjim veseljem uvajamo tudi v Evropi.

Program Ford Driving Skills for Life bo omogočil brezplačno praktično strokovno usposabljanje mladim voznikom, dopolnjevala pa ga bo tudi posebna spletna stran – www.forddsfl.com. Oba dela programa obravnavata najpogostejše dejavnike, s katerimi je možno zmanjšati število in posledice prometnih nezgod mladih voznikov: prepoznavanje nevarnosti, upravljanje vozila, prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora ter odpravljanje motenj.

Podatkovna zbirka prometnih nezgod, ki jo upravlja Evropska komisija, kaže, da so v Evropi prometne nezgode najpogostejši vzrok smrti mladih v starostni skupini 18–24 let. Med letoma 2000 in 2009 je v Evropski uniji v prometnih nesrečah življenje izgubilo več kot 76.000 mladih, starih od 18 do 24 let – skupno predstavlja ta številka skoraj petino vseh evropskih smrtnih žrtev v prometu.

Gradivo kaže, da mladi vozniki potrebujejo več časa za prepoznavanje nekaterih tveganih situacij od izkušenejših voznikov,” je povedal strokovnjak za vedenje med vožnjo Cris Burgess, svetovalec britanske vlade in predavatelj psihologije na Univerzi Exeter. “Neizkušenost zahteva kritične delčke sekunde pri ugotavljanju nevarnosti, zaradi katerih je pogosto prepozno za ustrezno ukrepanje, ki bi lahko preprečilo trčenje.

Program Ford Driving Skills for Life so v ZDA uvedli pred desetimi leti in je omogočil praktično usposabljanje 100.000 voznikom, nadaljnjih 500.000 pa si je pomagalo s spletnim učenjem.

V Evropi se je Ford povezal z vodilnimi organizacijami za varnost v prometu, med katerimi so tudi Kraljeva družba za preprečevanje prometnih nezgod in Šola vožnje AA v Veliki Britaniji, ACI v Italiji, avtomobilski klub Real v Španiji in Svet za varnost v prometu v Nemčiji. Ford bo program DSFL čez čas morda uvedel tudi na drugih evropskih trgih.

Trčenja vozil so najpogostejši vzrok smrti mladih, zato smo z navdušenjem sprejeli sodelovanje s Fordom v pobudi Driving Skills for Life, ki omogoča brezplačno dodatno usposabljanje voznikom, mlajšim od 25 let,” je povedal Kevin Clinton, vodja varnosti v prometu pri Kraljevi družbi za preprečevanje prometnih nezgod. “Izobraževanje je bistven steber pri spodbujanju zavedanja in zmanjšanju števila smrtnih žrtev in težko poškodovanih mladih na naših cestah.

Nova anketa, ki jo je naročil Ford, je razkrila tudi podatek, da 24 odstotkov staršev bolj skrbi, da bodo njihovi otroci udeleženi v prometni nezgodi, kot pa da bi bili žrtev nasilja, da ne bi dobili službe ali da ne bi uspešno končali šolanja.

Tudi moj otrok je pred kratkim pridobil vozniško dovoljenje, zato z vsem srcem podpiram vse ukrepe, ki mu bodo pomagali voziti bolj varno,” je povedal Odell. “Naša vizija je, da bi ta program koristil celotnemu rodu mladih voznikov.”

Fordova anketa je pokazala tudi, da sicer večina mladih voznikov kot najpomembnejši dejavnik vožnje z avtom na prvo mesto uvršča varen prihod na cilj, a jih 56 odstotkov vseeno ne upošteva hitrostnih omejitev, 28 odstotkov jih je bilo udeleženih v trčenju ali so se mu izognili za las, 14 odstotkov jih je že izgubilo nadzor nad vozilom, 12 odstotkov je bilo udeleženih v dogajanje, ko je eden od voznikov povsem izgubil živce, 10 odstotkov pa jih je vozilo, kljub temu, da so zaužili preveč alkohola.

Opraviti vozniški izpit je zagotovo pomemben dogodek, ki pa še zdaleč ne zagotavlja, da bo mladi voznik tudi varen voznik,” je povedal Jim Vella, predsednik Fordove službe za pomoč skupnosti, Fordovega dobrodelnega oddelka, ki nadzira tudi program Ford Driving Skills for Life. “Program Ford Driving Skills for Life neizkušenim in mladim voznikom omogoča dostop do dragocenih orodij in veščin, s katerimi lahko zmanjšajo tveganje. Skupaj z zunanjimi sodelavci si prizadevamo, da je usposabljanje zabavno, poučno in – predvsem – kar se da učinkovito.

Praktični programi Ford Driving Skills for Life se bodo začeli z različnimi dogodki po Evropi v drugi polovici leta 2013. Za več informacij in prijavo obiščite www.forddsfl.com


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper