Ford uvaja prometu prilagodljive samodejne dolge luči

Sreda, 23 Marec 2016

Tehnologija prilagodljivega snopa dolgih žarometov, ki ne blešči nasproti in spredaj vozečih, je že poznana iz dražjih avtomobilov, Ford pa jo seli tudi med dostopnejše. Vožnja z dolgimi lučmi omogoča voznikom, da veliko prej in na večji razdalji opazijo nevarnosti na cesti. Raziskave so pokazale, da samodejni vklop do 10-krat pogosteje vključi dolge luči, kot bi jih sicer voznik pri ročnem preklapljanju.

Sistem Fordovih dolgih luči brez bleščanja z na vetrobransko steklo nameščeno kamero ponoči zaznava žaromete ali zadnje luči vozil in koles na razdalji do 800 metrov ter s posebej zasnovanimi žarometi blokira svetlobo, ki bi sicer zaslepila druge voznike ali kolesarje. Po videu sodeč namesto prilagoldjivih modulov (matrične LED luči), uporablja zaslonko, ki senči ustrezne predele žarometov, kar je zanimiva in cenovno ugodnejša možnost.

Vprašajte voznike, katere navade drugih uporabnikov v prometu jih najbolj motijo, in zelo hitro boste odkrili, kako moteče so dolge luči vozil, ki vozijo nasproti,” je povedal Michael Koherr, inženir na področju raziskav sistemov osvetlitve pri Fordu Evropa. “Fordove nove dolge luči brez bleščanja pomagajo kar največ časa uporabljati dolge luči in voznikom omogočajo znatno bolje videti cesto pred sabo – ne da bi pri tem motili druge uporabnike v prometu. Fordova tehnologija dolgih luči brez bleščanja poskrbi za mehek prehod med nastavitvami, ki pomaga, da se voznikove oči hitreje prilagodijo spremembi osvetljenosti.

Dolge luči brez bleščanja sodelujejo s Fordovim sistemom za samodejno upravljanje dolgih luči in Fordovimi dinamičnimi žarometi LED s sistemom prilagodljive osvetlitve, ki lahko prilagodi kot svetlobnega snopa in intenzivnost svetlobe na eno od sedmih nastavitev, pri tem pa upošteva hitrost, osvetljenost okolice, zasuk volana, razdaljo do vozila pred sabo in vklop brisalcev. Fordove tehnologije za samodejno upravljanje osvetlitve se vključijo, ko sistem zazna slabšo osvetljenost okolice. V razvoju pa so tudi tehnologije osvetlitve za izboljšanje vidljivosti v krožiščih.

Dolge luči brez bleščanja so že na voljo s povsem novima modeloma Ford S-MAX in Galaxy, izbrali pa jih bodo lahko tudi kupci prihajajočega SUV-ja Ford Edge.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper