Ford v Evropi zagnal proizvodnjo hibridnega novega mondea

Sreda, 26 November 2014

Ford je začel proizvajati novi model Ford Mondeo Hybrid, kot prvo hibridno električno vozilo, ki ga Ford izdeluje in prodaja v Evropi. V ZDA je Ford drugi največji proizvajalec hibridov, saj je od uvedbe tega pogona skupno izdelal kar 400.000 tovrstnih vozil.

Mondea hybrid poganjata posebej razviti 2,0-litrski bencinski motor in elektromotor z 1,4-kWh litij-ionskim akumulatorjem, poraba goriva znaša 4,2 l/100 km, izpusti CO2 pa 99 g/km. Mondeo hybrid je cenovno primerljiv z različicami mondea z dizelskim pogonom, izpolnjuje pa Fordovo obljubo, da bodo imeli kupci vozil z nadvse varčno porabo resnično možnost izbire.

Mondeo hybrid nudi uporabnikom najboljše iz obeh svetov – večjo učinkovitost in manjše izpuste električnega pogona ter doseg in zmogljivost običajnega bencinskega motorja,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “S paleto Fordovih vozil, v kateri so tudi Focus Electric, priklopno hibridno električno vozilo C-max Energi, varčni dizelski modeli ECOnetic in različice z bencinskimi motorji EcoBoost, bodo naši kupci v kratkem imeli večjo izbiro pri optimiziranju stroškov delovanja kot kadarkoli doslej.

Mondeo, ki je v prodajne salone prvič zapeljal leta 1993, je doslej nagovoril več kot 4,8 milijona kupcev. Povsem novi model izdelujejo v Fordovem najsodobnejšem obratu v španski Valencii, v Evropi pa bo naprodaj še pred koncem tega leta. Modele s štirimi vrati in bencinskim motorjem bodo izdelovali tudi v obratu Ford Sollers v Sankt Peterburgu v Rusiji, kjer bo mondeo naprodaj leta 2015.

Najširša paleta pogonskih sklopov za mondea odoslej vključuje tudi Fordov novi 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost in izboljšano različico 2,0-litrskega dizelskega motorja TDCi.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper