Ford začenja proizvodnjo nove fieste ST

Petek, 15 Februar 2013

Ford je v svojem obratu v Kölnu zagnal proizvodnjo nove fieste ST – prve serijske fieste, ki do 100 km/h pospeši v manj kot sedmih sekundah. Novo fiesto ST je razvil oddelek Ford Team RS, evropski del Fordove skupine za globalna športna vozila (Global Performance Vehicle). Druga generacija fieste ST bo poleg v Evropi na voljo tudi v Severni Ameriki in tihomorskem delu Azije.

Fiesta ST ima edinstveno masko pred hladilnikom s satovjem in izrazit zadnji difuzor, prvič pa je standardno opremljena s sedeži Recaro. Vgrajen ima motor 1,6 EcoBoost, ki razvije moč 182 KM in navor 240 Nm, samoumevni so: športno podvozje, zmogljivejše zavore in neposredno krmiljenje ter elektronski stabilnostni program s tremi načini.

Nova fiesta ST je izjemno sodoben športen avto, pri izdelavi pa smo uporabili več kot 30 let izkušenj s hitrimi Fiestami in globalen razvojni postopek,” je povedal Jürgen Gagstatter, glavni inženir programa športnih avtomobilov pri Fordu Evropa. “To vozilo pomeni znaten korak naprej tako na področju naše izjemne dediščine povezovanja zmogljivih motorjev z dinamičnim podvozjem kot tudi pri zmanjševanju porabe in izpustov.”

Nova športna fiesta ST je ponosna naslednica legendarnih fiestinih različic XR2, XR2i, RS1800, RS Turbo in ST prve generacije. Za hitrejši pospešek poskrbi Fordov turbomotor EcoBoost z dvojnim neodvisnim krmiljenjem ventilov, s katerim je končna hitrost Fieste celo večja kot pri modelu Ford Focus ST170 (letnik 2002).

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper