Fordov 1,0 EcoBoost tudi v C-maxu in grand C-maxu

Sreda, 18 Julij 2012

Ford Evropa bo od oktobra letos modela C-Max in Grand C-Max nudil tudi z 1,0-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost. Kombinacija nagrajenega motorja in priljubljenega enoprostorca bo po pričakovanjih navduševala z najmanjšo porabo goriva in najmanjšimi izpusti CO2 v svojem razredu.


Kupci C-maxa in Grand C-maxa bodo lahko izbirali med dvema različicama 1,0-litrskega motorja EcoBoost, ki je pred kratkim prejel naziv “Mednarodni motor leta 2012”. Motor bo na voljo v izvedbah z močjo 74 kW (100 KM) ali 92 kW (125 KM). Ford C-max 1.0 EcoBoost bo predvidoma porabil samo 5,1 l/100 km, izpusti CO2  pa bodo, ne glede na moč, znašali 117 g/km. Grand C-max bo porabil 5,2 l/100 km pri izpustih CO2 119 g/km.

Ford je od uvedbe najnovejše različice leta 2010 v Evropi prodal več kot 200.000 C-maxov in grand C-maxov. Tako sta ta dva modela Fordu priborila največji tržni delež med kompaktnimi enoprostorci, odkar se je leta 2003 začela prodaja prvega C-maxa.

Trivaljni 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost deluje s turbopolnilnikom, neposrednim vbrizgavanjem goriva in spremenljivim krmiljenjem ventilov. Izdelujejo ga v Fordovih tovarnah motorjev v Kölnu in v romunski Craiovi. Ford predvideva, da bodo do leta 2015 več kot pol vozil, ki jih proizvaja v Evropi, poganjali motorji EcoBoost. Ti motorji bodo so voljo tudi z delovno prostornino 1,6 in 2,0 litra.

Posodobljena modela C-Max in Grand C-Max bosta na voljo tudi s sistemom povezav v vozilu SYNC s pomočjo v sili (Emergency Assistance) ter naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku: aktivnim preprečevanjem naleta (Active City Stop), pomočjo za ohranjanje voznega pasu (Lane Keeping Aid), opozorilom za zapuščanje voznega pasu (Lane Departure Warning), samodejnim upravljanjem dolgih luči (Auto High Beam), nadzorom voznikove zbranosti (Driver Alert) in prepoznavanjem prometnih znakov (Traffic Sign Recognition). Kupci bodo lahko izbrali tudi sistem informacij o vozilih v mrtvem kotu (Blind Spot Information System (BLIS)) in električno odpiranje prtljažnih vrat, novost pa bo tudi elegantna barva Burnished Glow.

Vse Fordove modele C-Max in Grand C-Max za evropske kupce izdelujejo v Fordovem proizvodnem obratu v španski Valencii.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper