Fordov novi 1,0 EcoBoost motor

Četrtek, 09 Junij 2011
Ford je globalno paleto pogonskih sklopov razširil z novim varčnim 1,0-litrskim trivaljnim motorjem EcoBoost. Fordov prvi trivaljni motor so razvili v Evropi in bo v Fordovih majhnih avtomobilih na voljo po vsem svetu. Eden izmed prvih, v katerega bo vgrajen, bonovi ford B-max.



Novi motor bo zagotavljal zmogljivost večjega štirivaljnega motorja in bo obenem porabil manj goriva.  Fordov novi trivaljni 1,0-litrski motor EcoBoost je najmanjši motor, kar so jih kdaj izdelali pri Fordu. Inženirji v Fordovem tehničnem centru v angleškem Duntonu so prevzeli odgovornost za razvoj novega 1,0-litrskega motorja EcoBoost, ki predstavlja vogelni kamen izjemne družine bencinskih motorjev EcoBoost. To je tehnološko napreden in vrhunsko učinkovit trivaljni motor, ki je enako zmogljiv kot štirivaljni motor, le da ga odlikujejo veliko manjša poraba goriva in manjši izpusti ogljikovega dioksida. Inženirji so ta cilj dosegli z osredotočenjem na izboljšanje toplotne učinkovitosti in zmanjšanje trenja notranjih gibljivih delov motorja, še posebej med ogrevanjem, ko so za motor značilni večji izpusti CO2 in drugih onesnaževalcev. Paleta motorjev Ford EcoBoost poslej sega od 1,0-litrskih do 3,5-litrskih.

Pri predstavitvi novincev med pogonskimi sklopi je Derrick Kuzak, podpredsednik globalnega razvoja izdelkov v skupini Ford, povedal: “V zadnjih petih letih smo poskrbeli za rekordno naložbo v nove pogonske sklope in tehnologije za varčevanje z gorivom. Danes imamo najbolj osvežujočo paleto pogonskih sklopov v celotni panogi. Veliko novosti pa je še pred vrati!

Joe Bakaj, podpredsednik globalne izdelave pogonskih sklopov, je razložil: »Nikomur še ni uspelo izdelati takšnega trivaljnega motorja. To je eden tehnološko najbolj naprednih in učinkovitih motorjev, kar smo jih kadarkoli zasnovali. Novi motor uvaja številne nove tehnologije, ki bodo morda postale del DNK prihodnjih Fordovih motorjev.”

1,0-litrski motor nudi veliko inovativnih rešitev za povečanje učinkovitosti:

  • Zamaknjen položaj ročične gredi zmanjšuje trenje.
  • Napredni sistem deljenega hlajenja, ki ga je zasnoval Ford, omogoča, da se ohišje motorja ogreje pred glavo valja. Hitrejše ogrevanje ohišja motorja prihrani gorivo, še posebej v hladnem vremenu.
  • Zbiralnik izpušnih plinov je vdelan v glavo valja. Sklop iz enega dela zniža temperaturo izpušnih plinov. To omogoča, da motor deluje z optimalnim razmerjem goriva in zraka v širšem razponu vrtljajev. Nova zasnova je tudi lažja in omogoča enakomernejše delovanje motorja.
  • Tehnologije EcoBoost, kot so polnjenje s turbopolnilnikom, direktno vbrizgavanje in dvojno neodvisno spremenljivo krmiljenje odmične gredi (Ti-VCT).
Potrjeno je, da bo ta motor na voljo v novem Fordovem modelu B-MAX, ki bo v Evropi naprodaj leta 2012, po vsem svetu pa bodo z njim opremljeni različni drugi Fordovi majhni avtomobili.