Fordova tovarna Genk pridobila vetrni turbini

Sreda, 25 November 2009

Medtem, ko se Fordova vozila že uvrščajo med okolju prijazna vozila, se Ford kot družba zavzema za bolj 'zeleno' prihodnost tudi v notranjih poslovnih procesih.V sredini novembra sta bili zagnani dve veterni turbini, visoki 150 m, ki bosta proizvajali 'zeleno' električno energijo za Fordovo tovarno Genk v Belgiji. Kapaciteta moči posamezne turbine znaša 2 mega VATov, kar je primerljivo s porabo energije za 2.500 gospodinjstev. Veterni turbini bosta v veliki meri zapolnili potrebe porabe električne energije za proizvodnjo Fordovih modelov Mondeo, S-MAX in Galaxy.

»Projekt je nadaljevanje implementacije strategije za zmanjševanje 'CO2 sledi' v vseh evropskih Fordovih tovarnah, že v proizvodnem procesu,« je razložil Wolfgang Schneider, podpredsednik za vladne zadeve in okolje pri Ford Evropa.

Genk pa ni edina Fordova tovarna, ki uporablja veterno energijo. Pred petimi leti je postala tovarna Dagenham iz Velike Britanije prva avomobilska tovarna na svetu, ki pridobiva vso električno energijo s pomočjo veternih turbin. V letu 2010 Ford načrtuje postavitev še tretje veterene turbine v dizelskem centru Dagenham, ki bo 100% pokrila potrebe električne energije za proizvodno linijo 1.4 TDCi motorjev. Le nekaj kilometrov stran se nahaja Fordov tehnični center Dunton, ki prav tako uporablja elektriko iz obnovljivih virov. Tako pridobljena energija na leto, v primerjavi s tradicionalnim pridobivanjem energije, ustvari za 35.000 t CO2 emisij manj.

Podobno je tudi v Nemčiji, kjer za potrebe tovarne v Kölnu pridobivajo energijo iz obnovljivih virov. Sem vključujemo tudi potrošnjo energije v proizvodnih obratih Niehl, Merkenich razvojni in tehnični center ter v upravni stavbi. Zelena' električna energija prihaja iz hidro-elektrarn na Norveškem in Švedskem. S to iniciativno bosta tovarna Niehl in razvojni center Merkenich zmanjšala okoljske emisije CO2 za 190.000 ton letno.

Uporabo sončne energije z nameščenimi solarnimi-fotovoltaičnimi paneli pa izkoriščajo v Fordovi tovarni Bridgent v Walesu.

»Razvoj predstavlja znaten napredek v naši zavezi za izboljšanje okoljske učinkovitosti,« je dejal Wolfgang Schneider. »Gradimo na doseženih rezultatih in se oziramo v prihodnost za še večje zniževanje ogljikovih sledi v proizvodnih in upravnih procesih po vsej Evropi, vzporedno z zniževanjem ogljkovih sledi pri Fordovih avtomobilih.«

 

Summit Motors