Fordove nogometne zgodbe - ulični nogomet

Torek, 19 Marec 2013

Danski legendarni igralec Edgar Davids pojasnjuje, da se naslednja generacija poklicnih nogometašev najverjetneje ne bo izoblikovala na travnatih igriščih, temveč bo prišla neposredno z betonskih uličnih igrišč ...

V podhodu, popisanem z grafiti, ki se nahaja v predmestju Amsterdama, skupina mladih nogometašev razvija svoje igralske veščine, s katerimi bi lahko postali super zvezdniki in sledili nizozemski legendi Edgarju Davidsu.

Gre za ulični nogomet, ki se prav hitro razvija in širi. Mestna različica najpomembnejše postranske stvari na svetu je manjša, hitrejša, bolj osebna in je lahko – kot priznava tudi sam Davids – bolj vznemirljiva od različice z 11-članskima moštvoma, tako za gledalce kot za igralce. Na Nizozemskem je igra dobro razvita, tam so se izoblikovali igralci, kot so Davids, Urby Emanuelson in Gregory van der Wiel, ob vse večji rasti naših mest pa se "igrišča" za ulični nogomet pojavljajo po vsej Evropi.

"Mislim, da postajajo igralci uličnega nogometa vedno številčnejši, saj vsi, ki se priselijo v mesto, potrebujejo določen prostor, kjer bi lahko igrali nogomet," pravi Davids v posnetku za Fordovo dokumentarno serijo Osupljivi svet nogometa. "Moja zgodba o uličnem nogometu je čisto običajna. Po navadi pričneš igrati na ulici z očetom, nato nadaljuješ s prijatelji, in ko si starejši, slediš svojim prijateljem ter se pridružiš nogometnemu klubu. Ulični nogomet sem igral vsak dan po pet ali šest ur, podajali smo se tudi v druge soseke, kjer smo iskali druge dobre igralce, s katerimi bi se pomerili. Na takšen način sem si ustvaril ime."

Veliko poklicnih igralcev je izoblikovalo svoje veščine na ulicah, kar je včasih zlahka prepoznati, toda Davids je prepričan, da vrhunska igra velikokrat zatre tovrstno ustvarjalnost.

"Včasih takoj opaziš, da igralec izhaja iz uličnega nogometa," dodaja Davids v Fordovem posnetku. "Če si pogledamo Gregoryja Van der Wiela, lahko po načinu, kako se dotika žoge in kako jo premika, jasno vidimo, da je v preteklosti igral ulični nogomet. Ko gledamo Suareza, tudi lahko prepoznamo značilne gibe. Vendar so včasih v vrhunski igri vložki tako visoki, da je bolj pomembna taktika, torej je treba vedeti, kdaj je pravi čas za te gibe. Pogosto je bolj pomembna posest žoge kot pa izvajanje trikov."

Pravzaprav sta hitrost igre in velikost igrišča tista dejavnika, ki sta tako primerna za oblikovanje mladih nogometašev – z dodelanimi gibi nog, ki so potrebni, da se prebiješ mimo igralcev, in z obilo priložnosti za vadbo strelskih veščin. Poleg nogometa pa imajo igralci možnost naučiti se tudi drugih pomembnih veščin za vsakdanje življenje.

"V uličnem nogometu pravimo, da lahko nasprotnika premagaš na krpici zemlje," dodaja Davids. "Vse je tako blizu, tako tesno, imeti moraš ustrezne veščine in biti domiseln v delčku sekunde, misliti moraš hitreje kot običajno. Biti moraš discipliniran, imeti moraš koncentracijo in požrtvovalnost, da postaneš dober igralec. Mislim, da otroci pri tem veliko pridobijo. Nikakor se ne bodo vsi prebili med poklicne igralce nogometa – toda ulični nogomet ponuja osnovne prvine, s katerimi se ljudje lahko v življenju izkažejo, kajti če želiš uspeti v šoli ali na delu, potrebuješ disciplino, požrtvovalnost in koncentracijo. Ulični nogomet zaobjema vse to."

To je del Fordovega osupljivega sveta nogometa, trimesečne serije tedenskih zgodb, ki prinašajo nekatere izmed bolj nenavadnih zgodb evropskega nogometa. Če želite spremljati turnejo in izvedeti več o sponzorskem vozilu, najnovejšem Ford Turneu Custom, obiščite facebook.com/FordTourneo.


Fotografije: Anthony Cullen
Pisec: Will Gray

Galerija