GM najavlja dva nova varčna motorja

Četrtek, 22 Maj 2008

General Motors Corp. bo v letu 2009 predstavil dva nova motorja z bistveno bolj varčno porabo za vozila, ki jih prodaja v Evropi in drugih regijah. Napoved je bila predstavljena prejšnji teden na prireditvi GM Powertrain Europe, kjer so predstavili celoviti program naprednih pogonskih tehnologij, ki jih podjetje trenutno razvija.

Avtomobile z 1,4-litrskim 4-valjnim motorjem s turbopolnilnikom bodo leta 2010 začeli izdelovati po vsem svetu. 1,6-litrski 4-valjni plinski motor s turbopolnilnikom pa bo leta 2009 predstavljen v Opel Zafiri. Oba motorja sta novi različici obstoječih družin motorjev GM, s katerimi so opremljeni avtomobili po vsem svetu.

»Nova motorja predstavljata naše trajno prizadevanje, da bi večje motorje zamenjali z bolj kompaktnimi in bolj učinkovito polnjenimi enotami in tako povečali njihovo zmogljivost in učinkovitost,« je povedal Dan Hancock, podpredsednik oddelka za globalni inženiring pri GM Powertrain.

1,4-litrski turbomotor

1,4-litrski turbomotor je novost v družini motorjev s prostornino od 1,0 do 1,4 litra. Ocenjena moč motorja je med 88 kW/120 KM in 104 kW/140 KM, navor pa bo med 175 in 200 Nm. Izboljšava varčnosti porabe goriva bo približno 8-odstotna (v primerjavi z večjim motorjem z običajnim vbrizgom goriva in podobno izhodno močjo). Motor bo skladen s standardom EURO 5. Ključne značilnosti vključujejo turbopolnilnik, ki je vgrajen v izpušno cev, spremenljiv krmilni čas ventilov, upravljanje toplote, oljno črpalko s krmiljenim pretokom ter ojačano ročično gred in pomikalnik.

Motor bodo izdelovali v obratu GM Powertrain v avstrijskem Aspernu.
1,6-litrski plinski turbomotor

1,6-litrski plinski turbomotor je novost v 1,6-litrski družini motorjev, ki vključuje še bencinski sesalni motor in plinski motor. Ocenjena moč motorja je 110 kW/150 KM, ocenjen navor pa 210 Nm. Ključne značilnosti vključujejo turbopolnilnik, ki je vgrajen v izpušno cev, sesalno cev z vodom za bencin in zemeljski plin, hladilnik za olje in hlajenje batov.

1,6-litrski plinski turbomotor bodo izdelovali v obratu GM Powertrain v madžarskem Szentgotthardu. Motor na zemeljski plin izloča 25 odstotkov manj CO2 kot primerljiv bencinski motor. GM je z zemeljskim plinom v Evropi uspel že z Opel Zafiro, ki ima 1,6-litrski plinski sesalni motor. Glavna evropska trga za avtomobile, ki jih poganja zemeljski plin, sta Italija in Nemčija.

 

General Motors Southeast Europe Ltd.

.