Mazda MX-5 je najbolj zanesljiva

Torek, 07 Avgust 2012

Revija WhatCar?, katere raziskavo o zanesljivosti vozil smo objavili včeraj, je na vrh zanesljivosti med posameznimi avtomobili postavila mazdo MX-5, najbolje prodajani roadster, ki je na britanskem otoku še posebej priljubljen. Kar 96 % mazd MX-5, izdelanih po letu 2005, je bilo v raziskavi brez napak.


Mazda MX-5 se je v letošnji raziskavi izkazala najbolje izmed vseh modelov. Ne le, da je zabeležila najmanjše število okvar, ampak je dosegla tudi zelo ugoden indeks zanesljivosti 8, medtem, ko ima povprečen avtomobil na britanskih cestah indeks 100 (čim manjša je številka, bolje je). Indeks zanesljivosti sestavlja več faktorjev – starost in kilometrino vozila, pogostost napak, stroške popravila in povprečen čas, ki ga avtomobil preživi na popravilih v delavnici. Pika na I odlični uvrstitvi pa je še najnižji strošek popravil, saj lastniki mazde MX-5 povprečno plačajo za odpravo napak 165 funtov.

Opomba uredništva: Mazda MX-5 je eden najbolj pristno uživaških in klasičnih avtomobilov. Nabor opreme je omejen na potrebne elemente, brez zapletenih inormacijsko-zabavnih sistemov ali naprednih elektronskih rešitev, kar gotovo prispeva tudi k zmanjšanju možnosti okvar, saj gre za preizkušene trpežne mehanske rešitve, ki omogočajo vso potrebno veselje za zabavo med vožnjo.

Aleksander Praper