Mazde3 prečkajo Rusijo brez težav

Nedelja, 18 Avgust 2013

Karavana novih mazd3, ki se v okviru podviga Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013’ vozijo proti avtomobilskem salonu v Frankfurtu, je zaključila tretjo etapo ture. Vsi avtomobili so uspešno prevozili 5300 kilometrov dolgi odsek poti do osrednjega sibirskega mesta Krasnoyarsk.

Osem avtomobilov je prevozilo prve tri etape, skupaj dolge preko 5300 kilometrov, po zelo zahtevnih področjih, kjer pogosto ni lepo urejenih cest. Prva etapa je segala od ruskega pristaniškega mesta Vladivostok do mesta Blagoveshchensk.

Od tam je pot druge etape sledila trasi prekosibirske železnice in vmes obiskala še kraj Ivolginsky Datsan, kjer se nahaja najbolj slaven ruski budistični tempelj. V okviru te etape so vozniki iz različnih medijev opravili tudi najdaljšo dnevno pot, ki je merila 900 kilometrov – in to po razdrapanih cestah.

Zanimivost tretje etape je bil obisk jezera Baikal, najglobljega in najbolj obsežnega jezera na svetu, ki naj bi vsebovalo kar 20 % vse svetovne nezmrznjene površinske vode in bilo globoko do 1642 metrov! Udeleženci so se po jezeru, ki ga smatrajo tudi za najstarejšega na svetu, popeljali s čolni. Tretja etapa se je zaključila po 1600 kilometrih v kraju Krasnoyarsk.

Četrta etapa bo nove mazde3 vodila od Sibrije do Moskve – na razdalji 7000 kilometrov, po makadamskih cestah, preko gorskih verig. Na celotni poti bo Mazdina karavana prečkala kar devet časovnih pasov, pet držav in tri kontinente.


Aleksander Praper

Galerija