Na Madžarskem so zagnali izdelavo nove Oplove motorne družine

Četrtek, 17 Julij 2014

Serijska izdelava nove družine majhnega bencinskega motorja (1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo) je bila slavnostno zagnana v najsodobnejši Oplovi tovarni motorjev v Monoštru. Z novim motorjem bo tovarna na eni proizvodni liniji sočasno izdelovala motorje treh različnih motornih družin, namenjenih novim avtomobilom Opla.

Slovesnosti ob zagonu izdelave sta se, ob drugih gostih, udeležila še podpredsednik Opla Joachim Koschnicke, zadolžen za odnose z vladami ter institucionalno in javno politiko, ter namestnik madžarskega ministra za mednarodno gospodarsko sodelovanje Peter Szijjart.

»Flex plant v Monoštru ima izjemno pomembno vlogo v naši produktni strategiji, saj bo do leta 2018 na trg zapeljalo 27 novih avtomobilov znamke Opel, s 17 novimi motorji, med katerimi jih bo veliko izdelanih prav v njej,« pravi Joachim Koschnicke, podpredsednik Opla odgovoren za odnose z vladami ter institucionalno in javno politiko. »Postavili smo si jasne in odločne cilje vse do leta 2022. Prvi med njimi veleva, da se bomo s tretjega mesta na evropskem avtomobilskem trgu prebili na drugo. To bomo dosegli s povečanjem tržnega deleža v Evropi na osem odstotkov, oziroma na deset odstotkov v Nemčiji, do leta 2022.«

Tamás Solt, direktor tovarne, med drugim odgovoren tudi za zagon »Flex tovarne«, pravi: »Lani smo v naši stari tovarni izdelovali pretežno 1,6-litrski motor največje moči 115 KM. Izdelali smo 354.000 motorjev, med katerimi jih je bilo le 15.000 izdelanih po Flex postopku. Letos bo od 400.000 motorjev tovrstnih kar 100.000. Naslednje leto pa bo kar polovica od načrtovane proizvodnje 500.000 motorjev, tako imenovanih produktov Flex.«

Naložba v novo tovarno Flex plant v Monoštru, s kapaciteto letne izdelave 600.000 motorjev, je znašala, kar 700 milijonov evrov. Tehnologija, ki so ji jo namenili, ji zagotavlja, da sodi med najbolj fleksibilne tovarne v celotni avtomobilski industriji v globalnem merilu, saj zmore izdelavo treh različnih družin motorjev na isti proizvodni liniji. Na njej nastaja Oplov novi 1,6-litrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom, 1,6-litrski turbodizelski motor in sedaj še novi mali bencinski motor. Za vse te motorje so značilne velike zmogljivosti in majhni izpusti.

Trivaljnik z delovno prostornino enega litra, turbinskim polnilnikom in največjo močjo 115 KM je prvi član nove družine majhnih bencinskih motorjev, ki bo kasneje izdelana v različicah z delovnimi prostorninami od enega do 1,4 litra. Motor z največjo močjo 115 KM bo najprej vgrajen v novi adam rocks, Oplov mini crossover. Kmalu bo nameščen tudi pod motorni pokrov nove corse, ki bo na trg pripeljala konec letošnjega leta. Peti generaciji corse bo namenjena tudi različica največje moči 90 KM.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper