Nasveti opel merive za vroče dni

Sobota, 03 Julij 2010

Čeprav Meriva še ni dobro zapeljala v prodajne salone po Evropi in v Sloveniji, je bilo zanjo, pred poletno sezono, zabeleženih že več kot 30.000 naročil. Izjemno veliko število prednaročil kaže, da je nova Meriva skladna z okusom številnih kupcev zato jo marsikdo namerava z njo mahniti na počitnice.

Nekaj preprostih nasvetov številnim kupcem Merive za vroče poletne dni:

Priprava avtomobila na daljšo pot

Preden se odpravite na dolgo pot morate pregledati avtomobil. Posebej bodite pozorni na raven olja in ostalih tekočin v motorju, sprednje in zadnje luči ter na tlak v pnevmatikah. Pregled je mogoče opraviti tudi v pooblaščeni servisni delavnici Opla. Malenkostno večji tlak v pnevmatikah bo pomagal pri doseganju ugodnejše porabe goriva. Natančni podatki o predpisanem tlaku v pnevmatikah so zapisani na notranji strani vratic odprtine za točenje goriva.

Ne preobtežite avtomobila

Preko dovoljene meje obtežen avtomobil ima slabšo vodljivost in v celoti gledano slabše vozne lastnosti. V hotelski sobi je zaradi preveč prtljage nered, izgubijo se oblačila. Ne pozabite pustiti prostor za spominke.

Pravilno razporedite prtljago

Kose prtljage zložite natančno in jih trdno namestite v prtljažnik. Nič ne sme biti v prtljažniku položeno tako, da bi ob zaviranju prosto poletelo v potniški prostor.

Poskrbite za udobje, bodite Zen

Počutje voznika je v največji meri odvisno od njegove psihične in telesne neobremenjenosti. Ne sme se pozabiti, da je pot del cilja. Obdržite avtomobil in voznika hladna. Približno 22 stopinj Celzija je prava vrednost. Toda, če je del avtomobila obsijan s soncem, drugi ne, se je potrebno izogniti prerekanju in uporabiti funkcijo samodejnega delovanja prezračevalnega sistema s klimatsko napravo. Dvopodročna naprava namreč uravnava temperaturo ločeno in poskrbi, da so vsi v avtomobilu zadovoljni.

Zaposlite otroke

Poiščite igrače, ki ste jih v avtomobilu uporabljali nekoč, zapojte, ali kupite otrokom novo elektronsko igralno napravo, posebej za pot. To jih bo razveselilo in obvarovalo pred dolgočasjem. Priljubljen zvočni posnetek pravljic, prav tako prežene dolgčas otrokom na dolgi poti. Oplov združeni avdio-navigacijski sistem je opremljen z MP3 predvajalnikom, ki je kot nalašč za tovrstne priložnosti. Sistem seveda omogoča, da so potniki na poti na tekočem z novicami ter vsem dogajanjem blizu in daleč naokrog.

Opravite postanke in zamenjave voznika

Voznik bi moral opraviti 15-minutni postanek vsaki dve do tri uri vožnje. Nekaj korakov po postajališču prav tako pomaga otrokom lažje prenašati daljše sedenje. Sleherni voznik se utrudi, zato se zamenjajte za volanom na dolgi poti. Tako boste na cilj vsi prispeli sproščeni.

Izognite se prometnim in počitniškim konicam

Zastojem v prometu se je mogoče izogniti z natančno preučitvijo in določitvijo časa počitnic. Zastoji so največji ob začetku in koncu šolskih počitnic in ob začetku množičnega dopustovanja. Danes številni hoteli ponujajo prilagodljive dneve prihodov, kar omogoča izogib sobote, kot dneva »zamenjave postelj«.

Pravilna prehrana

Čeprav so veliki in bogati sendviči ter hamburgerji posebej slastni, niso pravšnja izbira za na pot. Mastna hrana je namreč obremenjujoča za želodec. Glede na to, da je želodec ob dolgotrajnem sedenju obremenjen lahko težka hrana povzroča bolečino in napetost. Z dolgotrajnim sedenje je povezana tudi slabša prekrvavitev in krče v želodcu. Vse ima lahko za posledico tudi slabše prebavljanje. Lahka hrana, brez sladkorja in maščobe, je najboljša. Sveže sadje zagotavlja vitamine. Posebej pomembna je tekoina. Ob vožnji v poletni vročini obstaja velika nevarnost dehidracije. Zato mora voznik popiti vsaj tri litre vode, naravnih sokov ali sadnih čajev na dan. Tudi zato so odprtine na stranskem delu sprednjih sedežev, v katere je mogoče vstaviti plastenke prostornine 1,5 litra, posebej priročne.

Obdržite smisel za humor

Žal Oplovi strokovnjaki še niso našli rešitve, da ne bi nežen otroški glas iz ozadja, že petič zapovrstjo rekel: »Moram na stranišče.«

 

PR General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana