Nova generacija dizlov za opel mokko in insignio

Sobota, 24 Januar 2015

Oplovi uspešnici - Mokka in Insignia – sta odslej na voljo z dizelskima motorjema nove generacije, ki sta zelo tiha, zmogljiva, imata velik navor ter majhno porabo goriva in izpust. S sestavo izpušnih plinov že dosegata stroga merila Euro 6, ki bodo začela veljati septembra.

Najnovejša pridobitev v ponudbi opel mokke je nov aluminijasti štirivaljnik, ki je nadomestil motor 1.7 CDTI. Ob manjši delovni prostornini zagotavlja 6 KM večjo moč in 20 Nm večji navor ter manjšo porabo goriva. Motor 1.6 CDTI doseže 100 kW (136 KM) oziroma v razredu rekordno specifično moč 85 KM na liter delovne prostornine motorja. Izpušni sistem je opremljen s sistemom, ki odstrani dušikove okside (NOx) brez aditivov. Mokka 1.6 CDTI pospeši od nič do 100 km/h v 9,9 s, doseže 191 km/h, v kombiniranem ciklu porabi 4,1 l/100 km in v povprečju izpusti v ozračje 109 g CO2/km. Povprečna poraba je pol litra manjša, kot pri nekdanjem 1,7-litrskem motorju, za 11 g CO2 /km pa so manjše tudi emisije. Nov motor 1.6 CDTI je v dvokolesno gnani mokki na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Različici s štirikolesnim pogonom pa je namenjen ročni šeststopenjski menjalnik.

Tih dvolitrski turbo dizelski motor v insignii se postavlja s specifično močjo 87 KM na liter delovne prostornine. 400 Nm največjega navora doseže med 1750 in 2500 vrtljaji in razvije največjo moč 125 kW (170 KM). V primerjavi z motorjem, ki ga je zamenjal, porabi enako količino goriva, a se postavlja z večjo močjo (+ 4 %) in večjim navorom ( + 14 %). Insignia 2,0 CDTI doseže 225 km/h in od nič do 100 km/h pospeši v 9 sekundah. V izpušni sistem je vstavljen selektivni redukcijski katalizator, ki s pomočjo tekočine AdBlue® (v vodi raztopljene ureje) odstranjuje dušikove okside. Pri limuzinski in karavanski insignii je novi motor 2,0 CDTI na voljo s šeststopenjski menjalnikom in sprednjim ali štirikolesnim pogonom.

Ob večjih zmogljivostih in učinkovitosti je bilo bolj mirno in uglajeno delovanje eno ključnih zahtev razvoja. Inženirji so zato uporabili številne rešitve za zmanjšanje ravni hrupa in tresljajev. V mokki bo motor 1.6 CDTI na voljo od 23.000 evrov dalje. Za limuzinsko insignio, z dvolitrskim dizelskim motorjem, pa bo potrebno odšteti od 26.410 evrov dalje.
 

Aleksander Praper