Novi ford galaxy bo imel tudi štirikolesni pogon

Sreda, 13 Maj 2015

Fordov novi enoprostorec Galaxy bo prvič na voljo tudi z inteligentnim štirikolesnim pogonom, ki zagotavlja boljši oprijem in prenos moči na podlago. Ford bo s tem povečal število modelov z inteligentnim štirikolesnim pogonom, ki ga je v Evropi uvedel SUV Kuga, zdaj pa sta lahko z njim opremljena tudi nova mondeo in S-max, pozneje letos pa tudi večji SUV Edge.

Štirikolesni pogon novega galaxyja je stalno vključen. Njegova glavna naloga pri majhnih hitrostih je izboljšanje prenosa moči na podlago. Če je na primer sprednji del vozila na poledenelem cestišču, zadnji pa ne, lahko sistem štirikolesnega pogona pošlje ves navor pogonskega sklopa zadnjim kolesom, zato je moč na voljo tam, kjer jo voznik izkoristi. Ko hitrost preseže 30 km/h, nastavitve inteligentnega štirikolesnega pogona izboljšajo občutek pri vožnji, vodenje in odzivnost ter pri tem uporabijo informacije nadzora karoserije, zavornega sistema, menjalnika in električnega servovolana. S posredovanjem navora zadnjim kolesom, pri hitri vožnji skozi ovinke, sistem pomaga zmanjšati podkrmiljenje – situacije, ko vozilo zaradi vztrajnosti sili naravnost, namesto da bi sledilo voznikovi načrtovani poti.

Z merjenjem oprijema pnevmatik na cestišču vsakih 16 milisekund – dvajsetkrat hitreje, kot pomežiknemo – lahko sistem dodeli do 100 odstotkov navora motorja sprednjim ali zadnjim kolesom, potrebne prilagoditve pa opravi v samo 100 milisekundah. S posredovanjem navora samo tistim kolesom, ki in ko ga lahko najbolj koristno uporabijo, inteligentni štirikolesni pogon v primerjavi s sistemi stalnega štirikolesnega pogona le minimalno vpliva na porabo goriva in izpuste CO2. Vozniki galaxyja s štirikolesnim pogonom pa pridobijo tudi možnost vleke težjih prikolic – z maso do 2000 kilogramov.

Inteligentni štirikolesni pogon je na voljo z novim galaxyjem z 2,0-litrskim dizelskim motorjem TDCi s 150 KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ter z 2,0-litrskim motorjem TDCi s 180 KM in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom PowerShift. 


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper