Novi ford mustang že v prvem letu najbolje prodajani športni kupe na svetu

Petek, 22 April 2016

V prvem letu, kar je na voljo po vsem svetu, je fordu mustangu uspelo postati globalno najbolje prodajani športni kupe. Povpraševanje po legendarnem avtu še naprej raste. Analiza najnovejših podatkov o registracijah, ki jih beleži agencija IHS Automotive, je pokazala, da je Ford v letu 2015 po vsem svetu prodal približno 110.000 mustangov v kupejevski izvedbi – več od vseh tekmecev v razredu športnih kupejev.

Rekord je bil dosežen kljub temu, da je bil mustang na ključnih trgih, kot sta Velika Britanija in Kitajska, večino leta na voljo le v zelo omejenih količinah. Poleg tega je Ford prodal še približno 30.000 mustangov kabrioletov in s skupno 141.868 prodanimi vozili je postal mustang daleč najbolje prodajani dvovratni športni avto na svetu.

Svetovni trgi so se fantastično odzvali. Ford mustang je bil edini športni kupe na sveti, ki mu je lani uspelo zabeležiti več kot 100.000 novih registracij,” pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik, in dodaja, da je med kupci po vsem svetu največ zanimanja za mustange, ki jih poganja motor V8.


Mustang v Evropi.

Do danes je forda mustanga, ki so ga v Evropi začeli prvič prodajati šele lani poleti, naročilo že več kot 16.600 kupcev iz tega dela sveta. Dobave so se začele v drugi polovici leta 2015. V Evropi lahko mustanga poganja Fordov 5,0-litrski motor V8 (421 KM) ali 2,3-litrski EcoBoost (317 KM), ki ga odlikuje varčnejša poraba goriva. Oba sta na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Od poletja pa bo mustang opremljen s Fordovim novim sistemom za komunikacije in razvedrilo SYNC 3.


Mustang v drugih delih sveta

Podatki o registracijah IHS kažejo, da je bil mustang najbolje prodajani športni kupe na Kitajskem v zadnjem četrtletju 2015, ko so v tamkajšnje prodajne salone prispele prve količine naročenih vozil. Kitajski kupci dajejo prednost različici z motorjem EcoBoost. V prvih treh mesecih prodaje v Avstraliji se je mustang zavihtel na prvo mesto med športnimi kupeji. Povpraševanje je takšno, da je bil mustang razprodan do konca leta 2017, nato pa so za letošnje leto dodelili dodatnih 2000 vozil. Več kot 90 odstotkov kupcev v Avstraliji in Novi Zelandiji izbere motor V8.

Po poročilih o dosežkih avtomobilske industrije je bil mustang najbolje prodajani športni kupe v ZDA v celotnem letu 2015 in prvem četrtletju 2016. Po podatkih kanadske Zveze proizvajalcev avtomobilov v Kanadi že od leta 1985 prodajo več mustangov kot camarov, podatki o registracijah IHS pa kažejo, da je bil mustang lani najbolje prodajani športni kupe tudi v Mehiki.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper