Odpiranje vrat z brco je uspešnica

Torek, 11 Februar 2014

Ford je eden izmed avtomobilskih proizvajalcev, ki je hitro sledil pogruntavščini odpiranja prtljažnih vrat s pomočjo senzorja nameščenega pod odbijač. Lovljenje ravnotežja z zajetnimi nakupovalnimi vrečkami med iskanjem ključev je dobro znan prizor za večino uporabnikov avtomobilov – za kupce nove kuge pa je to le še neprijeten spomin.

Nova kuga je lani kot prvi srednje velik športni terenec v Evropi ponudila prostoročno odpiranje prtljažnih vrat, ki voznikom omogoča, da prtljažnik odprejo brez uporabe rok, saj zadošča preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem.

Več kot 35.700 uporabnikov ford kuge – 48 odstotkov kupcev – je v letu 2013 naročilo ta sistem, prvo mesto pa s kar 94 odstotki pripada Nizozemcem. Med Fordovimi šestimi največjimi evropskimi trgi je sistem najbolj priljubljen v Italiji, kjer ga je izbralo 60 odstotkov kupcev, sledi ji Nemčija s 57 odstotki.
Sistem deluje z dvema tipaloma v zadnjem odbijaču, ki zaznata voznikovo nogo in se odzoveta na zamah. Tako je preprečeno, da bi se prostoročno odpiranje sprožilo nehote, na primer zaradi premikanja živali pod vozilom. Ford je s pomočjo prostovoljcev, ki so uporabljali testne prototipe, izpopolnil sistem in določil ustrezno gibanje pri zamahu z nogo.

Nova Kuga je na čelu Fordove palete pametnih športno-terenskih vozil, v kateri je že naprodaj manjši SUV EcoSport, pozneje pa se jima bo pridružil še prestižnejši edge – večji SUV, ki je že uspešen v Severni Ameriki in na drugih trgih.

Države, v katerih je več kot 50 % kupcev kuge naročilo prostoročno odpiranje prtljažnih vrat:

Nizozemska: 94 %
Portugalska: 83 %
Irska: 77 %
Norveška: 70 %
Romunija: 67 %
Danska: 63 %
Finska: 63 %
Avstrija: 62 %
Italija: 60 %
Češka republika: 57 %
Nemčija: 57 %
Poljska: 53 %
Belgija: 52 %

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper