Opel ampera se je izkazala v praksi

Sobota, 10 September 2011
Na mednarodni novinarski predstavitvi opel ampere, prejšnji mesec v nizozemskem Hagu, je imelo več kot 1000 novinarjev možnost zapeljati se z avtomobilom, preden bo konec leta stekla njegova prodaja. Eden izmed preizkusov, v okviru »Eco Drive Contest«, je težil k doseganju čim večjega dosega z izključno električno energijo iz akumulatorjev, z energetsko učinkovitim slogom vožnje.



Po tehničnih podatkih je mogoče prevoziti izključno na električno energijo, shranjeno v njegovem 16-kWh sklopu litij ionskih akumulatorjev, vse tja do 80 kilometrov. Rezultati na cesti, v vsakdanjih prometnih razmerah, so bili glede tega več kot prepričljivi. Skoraj 60 odstotkov novinarjev je prevozilo pot dolgo 73 km, četrtini pa je ostalo v akumulatorjih, glede na podatek naveden na merilnikih, energije še za nadaljnjih 10 km vožnje. Najbolj učinkovit voznik pa je prevozil izključno na električno energijo iz akumulatorjev 95,3 kilometra, kar je več ko 15 km več, od tovarniško zagotovljenega največjega dosega vožnje, izključno na električno energijo iz akumulatorjev. Uvrstitve evropskih avtomobilskih novinarjev v preizkusu gospodarnosti bodo objavljene na septembrskem Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Najbolj učinkovitim bodo podeljena priznanja na posebni slavnostni prireditvi.

A ne glede na slog vožnje, se nihče od udeležencev preizkusa ni znašel v položaju, v katerem bi obstal na cesti, zaradi izpraznjenih akumulatorjev. Ampera je namreč opremljena s sistemom podaljšanega dosega, z 1,4-litrskim bencinskim motorjem, ki deluje kot generator električne energije, s katero je gnan glavni električni motor pogonskega sklopa, največje moči 111 kW/150 KM, ko se akumulatorski sklop izprazni. Zato je ta avtomobil za štiri osebe, prvi električni avtomobil katerega izmed evropskih izdelovalcev, ki je v popolnosti skladen z vsakdanjo rabo, saj znaša njegov doseg več kot 500 kilometrov.

Podporni sistemi večajo učinkovitost vožnje

Opel ampera ne ponuja le velike dinamike, z veliko ravnijo užitka v vožnji, marveč je z njo preprosto voziti na način, pri katerem se hrani energija. Številni podporni sistemi namreč pomagajo doseči slog vožnje, s katerim se učinkovito manjša poraba energije. Mednje sodijo indikator učinkovitosti na voznikovem informacijskem centru (DIC) in posebna funkcija »nasvetov učinkovitosti«, ki posreduje namige, kako je mogoče zmanjšati porabo energije in prevoziti, kar se da daleč.