Opel ampera - v Evropi najbolje prodajan električni avto

Četrtek, 19 Julij 2012

Oplovo električno vozilo Ampera je najbolje prodajan osebni električni avtomobil v Evropi po statistiki prodaje novih avtomobilov v maju 2012. S tržnim deležem več kot 20 odstotkov, je večkrat nagrajena ampera prehitela vse tekmece.


Ponosni smo, da smo številka ena v Evropi. Prodajni podatki in odzivi kupcev potrjujejo, da smo z ampero vsekakor na pravi poti,” pravi Enno Fuchs, direktor zagona e-mobilnosti pri Oplu. »Posebej dobro nam gre na trgih z državnimi subvencijami, kot je na primer Nizozemska.«

Na Nizozemskem je ampera dosegla več kot 77-odstotkov tržnega deleža med osebnimi električnimi avtomobili v maju, s čemer je postala nedvomno vodilni avtomobil v segmentu, z velikim naskokom pred tekmeci, ki dosegajo le enoštevilčne tržne deleže. Ob tem je tržni delež Ampere, od začetka leta do sedaj, na Nizozemskem več kot 50-odstoten, kar dodatno izpostavlja njeno nenehno naraščajočo priljubljenost v državi. Na osnovi zadnjih dostopnih podatkov je ampera najbolje prodajan električni avtomobil tudi v Nemčiji, kjer nanjo odpade več kot tretjina trga električnih avtomobilov in v Švici, kjer znaša njen tržni delež med električnimi avtomobili 44 odstotkov. V Sloveniji je bilo v prvem mesecu po začetku prodaje v juniju registriranih 6 vozil, kar je predstavljajo 50 odstotkov med osebnimi električnimi vozili.

Ampera je dosegla več kot 50 nacionalnih in mednarodnih priznanj, vključno z nazivoma Avtomobil leta 2012 in Svetovni zeleni avtomobil leta 2011. Ob vsem je dosegla tudi najvišje ocene varnosti, kot je ocena petih zvezdic ob preizkusnem trku Euro NCAP.

Opomba uredništva:
Kot smo zapisali in utemeljili ob slovenski predstavitvi opel ampere, jo v uredništvu uvrščamo v vmesni prostor med električnimi avtomobili in vtičnimi hibridi. Popolnoma električni avtomobili uporabljajo le elektriko, ampera pa ima za podaljšanje dosega vgrajen bencinski generator (čeprav je sposobna narediti do 80 kilometrov z elektriko). Torej bi bila zanimiva primerjava tudi tržni delež prodaje hibridov, kamor pa se na žalost uvvrščajo tudi takšni, ki so sposobni na elektriko prevoziti bore tri kilometre.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper