Opel astra 2,0 CDTI s sistemom Start/Stop

Sreda, 20 April 2011
Opel je v astro 2,0 CDTI uvedel sistem Start/Stop, kar naj bi njeno porabo v mestu izboljšalo za kar 13 %. Za paket opreme ecoFLEX Start/Stop pri Astri 2.0 CDTI bo potrebno odšteti približno 300 evrov, na voljo pa bo septembra letos. Od pomladi 2012 bodo s sistemom Start/Stop opremili še 34 vozil znamke Opel.



Ponudba Opla bo bogatejša za astro 2,0 CDTI, s tehnologijo ecoFLEX, ki poleg ostalega združuje tudi sistem Start/Stop. Izvedba sodi med dodatno opremo Astre 2,0 CDTI z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. V mestu lahko omenjena astra prihrani do 0,8 litra goriva na 100 km, kar predstavlja 13 odstotno zmanjšanje. V kombiniranem ciklu znaša prihranek porabe 0,4 litra (povprečje kombilimuzine je 4,5 l/100 km), emisije pa so manjše za 10 g/km. Pri tem astra 2,0 CDTI ecoFLEX ponuja tudi dobre zmogljivosti, saj motor razvije največ 118 kW (160 KM) in 350 Nm navora. , ki jih zaokrožuje prepričljiv navor motorja (350 Nm).

Obogatitev tehnologije ecoFLEX s sistemom Start/Stop, je naslednji korak pri Oplovem zmanjševanju porabe goriva in izpustov. Sistem je plod lastnega razvoja in je bil prvič uporabljen, nedolgo tega, v corsi 1,3 CDTI ecoFLEX, ki ob največji moči motorja 70 kW (95 KM) porabi v povprečju le 3,5 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov in izpusti v ozračje le 94 g CO2 na prevožen kilometer. Sistem Start/Stop je trenutno na voljo v opel agili, corsi in astri. Od pomladi 2012 ga bo Opel namenil še 34 različicam.

Tehnologija izgorevanja CleanTech dodatno veča učinkovitost

Kot sestavni del tehnologije ecoFLEX je vgrajen sistem CleanTech. Sistem zaprtega tokokroga neposrednega usklajevanja vbrizga goriva, poleg ostalega, zmanjšuje tudi hrupnost delovanja. Sistem krmiljenja ventilov dodatno zmanjšuje porabo goriiva tudi z zmanjšanim trenjem. Tako kot vse astre z ročnim menjalnikom so tudi različice ecoFLEX opremljene z opozorilnikom za prestavljanje.

Prednosti in uporabnost Oplovega sistema Start/Stop

Oplov samodejni sistem Start/Stop v veliki meri zmanjšuje nepotrebno delovanje motorja v prostem teku. Namesto, da bi motor ob postanku (na primer pred semaforjem ali železniškim prehodom) deloval v prostem teku, se nemudoma izključi, ko voznik prestavi v nevtralno lego in sprosti stopalko sklopke. Ko želi voznik speljati, preprosto pohodi stopalko sklopke, prestavi v prvo prestavo in spelje. Tudi ob izklopu motorja ostaneta sistem uravnavanja temperature in nadzor podtlaka v zavornem sistemu aktivna. V razmerah, kjer delovanja sistema ni najbolj primerno, na primer ob počasni vožnji in nenehnem zaustavljanju v prometnih zastoji, lahko voznik ročno izključi delovanje sistema Start/Stop s pritiskom na stikalo eco.

Da bi sistem Start/Stop deloval učinkovito morajo biti izpolnjeni določeni pogoji:

•    Zaprt pokrov motorja
•    Zaprta voznikova vrata
•    Pripet voznikov varnostni pas
•    Motor mora doseči pravšno delovno temperaturo
•    Akumulator mora biti zadovoljivo poln
•    Zunanja temperatura mora biti nad lediščem (ob negativnih temperaturah je program delovanja Autostop v veliki meri omejen)
•    Ni vključen sistem odmrzovanja
•    Če deluje klimatska naprava, se nastavljena temperatura ne spreminja občutno v primerjavi z izbrano vrednostjo
•    Zadovoljiva vrednost podtlaka zavornega sistema
•    Ni sprožen regenarcijski ciklus čiščenja filtra trdnih delcev dizelskega motorja

Če se spremeni kateri od navedenih pogojev, se motor, ob izbranem programu delovanja Autostop, samodejno zažene. Ob samodejni zaustavitvi v programu delovanja Autostop, daljši od petih minut, se določeni porabniki električne energije, kot je ogrevanje zunanjih vzvratnih ogledal, izključijo, oziroma začnejo delovati na gospodarnejši način. Kljub temu je električna energija za zabavno informacijski sistem zagotovljena v potrebnem obsegu brez prekinitve, kar zagotavlja, da ob ponovnem zagonu motorja navigacijskega sistema ni potrebno ponovno nastaviti.

Sistem Start/Stop v Opel Astri 2.0 CDTI združuje več kot 20 podsistemov in novih komponent, med ostalim:

•    Zmogljivejši zaganjalnik, ki zagotavlja brezhibno delovanje sistema skozi celotno življenjsko obdobje.
•    Visokozmogljiv akumulator AGM, ki zagotavlja najvišjo raven učinkovitosti električnega sistema in zmožnost zagona motorja vedno in povsod brez zamika.
•    Inteligenten nadzor delovanja akumulatorja s tipalom za zagotavljanje zanesljivosti in pričakovane ravni kakovosti.
•    Posebna elektronska krmilna enota motorja za ponoven, brezhiben zagon motorja.
•    Stikalo z oznako eco, za ročno izključitev delovanja sistema Start/Stop.