Opel bo povečal obseg izdelave motorjev v Madžarski tovarni

Petek, 01 Oktober 2010
Opel bo okrepil svoje delovanje v Szentgotthárdu, na jugozahodu Madžarske. Z naložbo v višini 500 milijonov evrov bo razširili in posodobil tovarno, ki jo je zgradil leta 1990 ter jo pripravili za izdelavo treh novih družin motorjev z majhno porabo goriva in omejenim izpustom CO2. V posodobljeni tovarni, v kateri bo izdelava novih motorjev stekla konec leta 2012, bo 800 novih delovnih mest. Ko bo dosegla poln obseg izdelave, bo v njej nastajalo 500.000 motorjev na leto.

Odločitev o posodobitvi tovarne je Opel sporočil na skupni tiskovni konferenci s predsednikom vlade Madžarske, Viktorjem Orbánom, v madžarskem parlamentu v Budimpešti. Opel bo v posodobljeni tovarni izdeloval motorje iz družin majhnih in srednje velikih bencinskih ter srednje velikih dizelskih pogonskih agregatov. Motorje bodo vgrajevali v številne avtomobile znamke Opel. Od majhne Corse do Insignie iz srednjega razreda.

Motorji bodo plod nepretrganega razvoja Opla za večanje učinkovitosti motorjev z notranjim zgorevanjem in menjalnikov. Pri tem je še posebej pomemben koncept 'pravšnje-velikosti', po katerem se motorji večjih delovnih prostornin zamenjujejo z manjšimi, s turbinskimi polnilniki. Motorji bodo s sestavo izpušnih plinov skladni z merili Evro 6. Bencinski motorji z neposrednim vbrizgom goriva se bodo ob tem postavljali s posebej ugodnim razmerjem med zmogljivostmi in maso, uglajenim delovanjem in občutnim zmanjšanjem porabe goriva in izpusta CO2. Izdelava motorjev bo potekala ob stopnji fleksibilnosti, ki jo doslej na tem področju še ni bilo. Tako bo Opel lahko izjemno hitro in odzivno prilagajal načrt izdelave ter nemudoma odgovarjal spremembam povpraševanj po določenih motorjih.

»Načrtovana naložba, najnaprednejša tehnologija in izjemna fleksibilnost bodo tovarni v Szentgotthárdu zagotovili, da bo postala ena najsodobnejših tovarn na svetu,« pravi Reinald Hoben, podpredsednik Opla, zadolžen za proizvodnjo.

Tovarna bo delovala skladno s produkcijskim sistemom, ki ga General Motors uveljavlja v mreži svojih proizvodnih zmogljivosti v globalnem merilu in zagotavlja najvišjo stopnjo kakovosti slehernega delovnega postopka z visoko stopnjo motivacije delavcev, nenehnim izboljševanjem proizvodnih postopkov ter oskrbo tovarn s komponentami in drugim materialom brez zalog (just in time). Motorji bodo Oplovim in Vauxhallovim tovarnam v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji in na Poljskem dostavljeni po železnici.


PR Opel