Opel bo v svojih avtomobilih ponudil Android Auto in Apple CarPlay

Petek, 29 Maj 2015

Z astro nove generacije, ki bo premierno v svetovnem merilu predstavljena na mednarodni razstavi avtomobilov v Frankfurtu (od 17. do 27. septembra), bo Opel omogočil uporabo Android Auto in Apple CarPlay v svoji ponudbi mini, majhnih, kompaktnih in avtomobilih srednjega razreda modelskega leta 2016.

»Integracija telefona je domiseln in preprost način uporabe pametnih telefonov v avtomobilu,« pravi predsednik Opla, dr. Karl-Thomas Neumann. »Kupcem zagotavljamo integracijo telefona z Apple CarPlay in Andoid Auto v celotni ponudbi vozil, po najbolj atraktivnih cenah na trgu. Aplikacije dopolnjujejo naš sistem Opel OnStar, sistem osebne povezave in podpornih storitev, s čemer ponovno dokazujemo, da smo vodilni na področju povezovanja uporabnikov z našimi vozili.«

Nova generacija Oplovega informacijsko zabavnega sistema IntelliLink omogoča lastnikom pametnih telefonov domiseln in preprost način povezave z Android Auto in Apple CarPlay. Sistem 4.0 IntelliLink bo kompatibilen z Aple CarPlay in Andoid Auto za integracijo pametnega telefona v avtomobil od začetka leta 2016 dalje. Prav tako prihodnje leto bosta z Android Auto kompatibilna tudi sistema Touch R 700 in Navi 900 IntelliLink.

Sistem so razvili za zagotavljanje učinkovite podpore uporabe, med lastniki pametnih telefonov, najbolj priljubljenih aplikacij in storitev. Tako je Android Auto še posebej učinkovit pri uporabi Google Maps, Google Now in »pogovorom« z Googlom, ob tem pa učinkovito podpira vse aplikacije povezane z avdio sistemi ter prejemanjem in oddajo sporočil, med katere sodijo WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify in pretočnih avdio vsebin. Celoten seznam podprtih aplikacij je na voljo na Android.com/auto.

Apple CarPlay omogoča uporabnikom dostop do storitev in aplikacij iPhona v vožnji, z izpisom na osrednjem zaslonu, kar v največji možni meri lajša uporabo. Vozniki lahko opravijo klice, pošiljajo in prejemajo sporočila in poslušajo glasbo s preprostim upravljanjem preko zaslona na dotik, oziroma glasovnim upravljanjem preko aplikacije Siri. Apple CarPlay podpira aplikacije telefon (Phone), sporočila (Messages), zemljevidi (Maps), glasba (Music) in številne druge. Celoten seznam aplikacij je na Apple.com/ios/carplay.

Rešitev je za uporabo v združljivem Oplu sila preprosta. Ko telefon ni povezan, je na zaslonu informacijsko zabavnega sistema avtomobila vidna ikona »Projection«. Ko se preko povezave USB telefon poveže, jo zamenja oznaka Apple CarPlay, oziroma Android Auto. Android Auto zahteva operativni sistem telefona Android Lollipop 5.0, oziroma višjo stopnjo. Za Apple CarPlay pa je potreben vsaj iPhone 5 ali sodobnejša izvedba telefona.
Združljive aplikacije je potrebno pred uporabo prenesti na telefon. Ob tem je potrebno upoštevati pravila zasebnosti, ki veljajo za uporabnike Apple in Google. Mogoč je tudi izpis stroška prenosa podatkov.

Z modelskim letom 2016 bodo modeli Meriva, Mokka, aktualni Astra GTC in limuzina, Zafira Tourer in Cascada s sistemom Navi 650, oziroma CD600/Navi 950 IntelliLink opremljeni tudi z aplikacijo AUPEO! Personal Radio.

Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič