Opel ecoFLEX Experience: Finale na Švedskem

Sobota, 26 Junij 2010

In zmagovalec je…Urban Gostenčnik, ki je bil izbran za nacionalnega finalista iz Slovenije v akciji Opel ecoFLEX Experience. Urban Gostenčnik bo tako 22. julija odpotoval na Švedsko, kjer bo z zmagovalci 19 preostalih držav tekmoval v finalu vseevropskega tekmovanja v varčevanju z gorivom.

24-letni študent elektrotehnike iz Kotelj se je v prvih dveh fazah spletnega tekmovanja najbolj potrudil slediti sloganu “Green Drivers Wanted!” (Iščemo eko voznike!) in tako s svojim znanjem in spretnostjo v spletni eko vožnji premagal več kot 1,500 sotekmovalcev iz Slovenije. V treh mesecih, kolikor je tekmovanje trajalo, se je v dvajsetih sodelujočih evropskih državah prijavilo skoraj 70,000 tekmovalcev.  Mednarodni zmagovalec tekmovanja ecoFLEX Experience bo v prihodnosti vozil na elektriko: prva nagrada je namreč ena izmed prvo izdelanih vozil Opel Ampera, ki bodo prišli na trg konec leta 2011.  

V zadnji fazi tekmovanja vse skupaj postane bolj osebno, saj se bo vseh 20 nacionalnih zmagovalcev oziroma finalistov srečalo na dirkalni stezi Sturup Raceway blizu mesta Malmo, na Švedskem, da bo svoje sposobnosti v varčni vožnji pokazalo tudi za volanom štirih Oplovih modelov. Tekmeci se bodo morali izkazati v štirih disciplinah: v vožnji po mestu se bodo morali večkrat ustaviti, speljati in slediti omejitvam hitrosti v modelu Opel Corsa, kasneje se bodo prepustili ležernemu popotovanju s prestižnim modelom Insignia. Na vprašanje “Kako daleč lahko pridem z enim litrom goriva?” bo odgovoril novi prvak v fleksibilnosti, model Opel  Meriva. Čim več pa bodo tekmovalci poskušali iztisniti iz modela Opel Astra: Kdo lahko prevozi 30 krogov na dirkalni stezi Sturup Raceway z omejeno količino goriva in hkrati prvi prevozi ciljno črto? Pri vseh štirih preizkušnjah bodo tekmovalci morali paziti tako na količino goriva v rezervoarju, kot tudi na čas.

Kdor bo našel idealno razmerje in vse preizkušnje zaključil z najbolj ekonomično vožnjo, bo nagrajen z vozilom Opel Ampera. Druga nagrada tekmovanja je Astra ecoFLEX 1.3 CDTI s 95 KM, tretja pa Corsa ecoFLEX z enako močjo kot Astra.

Glavna nagrada Opel Ampera predstavlja električno mobilnost jutrišnjega dne in njena serijska izdelava se prične leta 2011. Litij-ionski akumulatorji Ampere z energijsko kapaciteto 16 kWh, zagotavljajo 60 kilometrov dolgo vožnjo popolnoma brez emisij. Po tem se vključi generator z motorjem na notranje zgorevanje, ki zagotavlja električno energijo. Poleg spoštljivega odnosa do okolja ponuja vožnja na električni pogon tudi veliko užitkov, saj posebej tih električni motor doseže največjo moč 110 kW (150 KM) in največji navor 370 Nm. Ampera pospeši od nič do 100 km/h v devetih sekundah in doseže največjo hitrost 161 km/h.

 

PR General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana