Opel ecoFLEX Experience: tekmovanje zaključeno

Sreda, 28 Julij 2010

Opel je iskal najbolj varčnega evropskega voznika in Portugalec António Gonçalves je ta vikend dokazal, da je vreden tega naziva. Pod geslom: “Green Driver: Wanted!” /Iščemo najbolj ekološko ozaveščenega voznika/, je Opel začel dvomesečno tekmovanje ecoFLEX Experience, da bi povečal ozaveščenost glede zmanjševanja CO2emisij ter dokazal, da lahko »ekološke vozne tehnike« v kombinaciji s pravimi vozili močno zmanjšajo emisije.

Opel je najprej izločil 20 finalistov med skoraj 70.000 tekmovalci – iz vsake države po enega. Prejšnji vikend so se srečali na velikem finalu na dirkališču Sturup Raceway blizu Malma na Švedskem. Po napeti dvodnevni tekmi je 25-letni zmagovalec preizkušnje ecoFLEX Experience za glavno nagrado prejel simbolične ključe ene izmed prvo izdelanih vozil  Opel Ampera, električnega vozila s podaljšanijm dosegom, katerega proizvodnja se prične konec naslednjega leta, ko bo tudi na prodaj.

“Vsekakor sem si želel zmagati, saj sem hotel dobiti Ampero,” pravi ponosni in veseli Gonçalves. “Zato je bil moj glavni cilj voziti čim bolj konsistentno.”

Drugo in tretje uvrščeni sta prav tako imela razlog za proslavljanje. Drugi, Danski finalist Yakup Pelit, si je privozil Opel Astro 1.3 CDTI ecoFLEX, ki z močjo 70 kW/95 KM potrebuje le 4,1 liter dizelskega goriva na 100 km in ima pri tem le 109 gramov CO2 emisij na kilometer.

Tretji, Finec Keijo Tapio Leppävuori, lahko od sedaj kaže svojo eko vožnjo z novo Corso 1,3 CDTI ecoFLEX s porabo le 3,7 litra goriva na 100 km (98 g/km CO2).

Finale na Švedskem prikazal številne tehnike varčne vožnje

Sodelujoči so morali pokazati svoje sposobnosti eko vožnje na švedskem dirkališču Sturup Raceway v štirih disciplinah. Prva je bila tipična mestna vožnja z vozilom Corsa s številnimi ustavljanji, speljevanji in omejitvami hitrosti. Zmagovalec celotnega tekmovanja, Portugalec Gonçalves, je dosegel povprečno porabo le 4,25 litra dizelskega goriva na 100 km, drugi je bil Finec Leppävuori z 4,41 l/100 km in tretje uvrščeni Urban Gostenčnik iz Slovenije s porabo 4,56 l/100 km.

Sledilo je lahkotno popotovanje, a v tekmi s časom, z najsprestižnejšim Oplovim vozilom Insignia, v katerem je Danec Pelit dosegel povprečno porabo 4,31 l/100 km.  Portugalec Gonçalves je bil drugi s 4,61 l/100 km, medtem ko je bil Šved Jesper Forsberg tretji s porabo 4,68 l/100 km. Opel Meriva je imela v svojem rezervoarju le pol litra dizelskega goriva in najboljši v tej preizkušnji je bil Forsberg, ki je uspel prevoziti 18,13 km s to količino goriva. Slovenec Gostenčnik je uspel prevoziti 16,61 km, kar ga je postavilo na 4. mesto.

Prve tri preizkušnje so določile startno pozicijo sodelujočih finalistov. Z 1,6 litra goriva v  rezervoarju vozila Opel Astra so morali tekmovalci v četrti dirki prevoziti čim hitreje 20 krogov, kar je zahtevalo sposobnost voziti hitro, a varčno, da si lahko prevozil ciljno črto.  Zmagovalec te najprestižnejše izmed štirih dirk je bil Slovenec Urban Gostenčnik, ki je progo prevozil prvi s časom 43 minut in 19 sekund. Drugi je bil Danec Pelit (43”27’) in tretji Italijan Fabio Bochicchio s časom 43”30’. Urban je bil zmage zelo vesel in je po končani zmagi prejemal številne čestitke, tudi od večkratnega zmagovalca dirk DTM in 24 ur Le Mansa, Manuela Reuterja.

Zmagovalec celotnega tekmovanja Portugalec António Gonçalves je našel pravo razmerje med varčevanjem z gorivom in hitro vožnjo, njegova skupna povprečna poraba pa je bila le 3,95 l/100 km. Takšna tehnika ga je postavila pred ostale zmagovalce posameznih držav, dokazal pa je, da je okolju prijazna eko vožnja lahko tudi zabavna – ter da se splača!

Zanimanje za tekmovanje Opel/Vauxhall ecoFLEX Experience je preseglo vsa pričakovanja. Samo v Nemčiji se je za tekmovanje prijavilo skoraj 19,000 ljudi, v Sloveniji je bil finalist izbran med več kot 1,500 sodelujočimi, kar je za državo s populacijo 2 milijona ljudi izjemno. Do danes je spletna stran ecoFLEX Experience zabeležila že več kot 2,5 milijona obiskov.

Eko vožnja – danes in jutri

Navdušujoča pozornost potrjuje naraščanje pomembnosti in popularnosti ekonomičnih vozil. Družba Opel kupcem ponuja bogat izbor varčnih vozil z modeli, ki so na voljo v pestrem naboru programa ecoFLEX – na bencinsko in dizelsko gorivo ter alternativna goriva, kot sta stisnjeni zemeljski plin (CNG) in utekočinjeni naftni plin (LPG).

Opel Ampera, nagrada za zmagovalca tekmovanja ecoFLEX Experience, potrjuje znamkino zavezo k nenehnemu večanju ponudbe okolju prijaznih motorjev za prihodnost. Električno vozilo s podaljšanim dosegom bo prvo električno gnano vozilo brez emisij v Evropi, ki bo primerno za vsakodnevno uporabo.

 

PR General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana